آنودایزکردن چیست؟
آلومینیوم دارای یک لایه اکسید شدهاست که آن را در برابر زنگزدگی و آسیب محافطت میکند. آلومینیوم خالص به همین دلیل به راحتی زنگ نمیزند. البته دیگر آلیاژهای آلومینیوم که در ترکیب با سایر عناصر هستند میتوانند زنگ بزنند مگر آن که یک لایه ضخیم از اکسید آلومینیوم روی آن ایجاد کنیم. برای جلوگیری از زنگ و سایش آلومینیوم با استفاده از این لایه اکسید و محافظ تکیکهایی ابداع شدهاند. یکی از این تکنیکها آنودایزکردن است. اما آنودایز کردن چیست؟
آنودایزکردن چیست؟
آنودایز کردن تکنیکی است برای ایجاد لایهای از اکسید روی ماده پایه لایهای ضخیمتر از آن که در حالت طبیعی و تحت شرایط عادی تشکیل میشود. مواد زیادی را میتوان آنودایز کرد اما آلومینیوم در این بین بهترین پاسخ را به این تکنیک میدهد. در واقع آنودایزکردن اولین بار در دهه بیست میلادی و برای محافظت آلومینیوم در برابر زنگزدن ابداع شد. از آن زمان به بعد نه تنها برای جلوگیری از زنگ بلکه برای پوششدادن و عایقکاری الکتریکی نیز استفاده میشود. آنودایز کردن فواید زیادی دارد اما باید توجه داشت که پیاده کردن این روش سبب افزایش مقاومت لایههای زیرین نمیشود.
چگونه میتوان آلومینیوم را آنودایز کرد؟
آنودایز کردن یک روش الکتروشیمیایی است. در این روش قطعه آلومینیوم را در یک مخزن حاوی مواد الکترولیت قرار میدهند. سپس جریان الکتریکی برقرار میشود و از آلومینیوم عبور میکند. آلومینیوم آنودایز شده در این مرحله به عنوان آنود عمل میکند. یک کاتود هم که یا از جنس آلومینوم است و یا سرب در داخل مخزن قرار میگیرد. جریان الکتریکی سبب آنودایز شدن آلومینیوم میشود. لایه اکسید شده ضخیمتر از چیزی خواهد بود که به صورت طبیعی روی فلز ایجاد خواهد شد.
آنودایزکردن چه کاربردی دارد؟
بیشتر کاربرد آنودایز کردن ایجاد مقاومت بیشتر در برابر زنگ در برخی از آلیاژهای آلومینیوم است. قطعات آلومینیومی که در شرایط مرطوب و یا در تماس با آب هستند مانند بدنه کشتیها، بنادر و سکوهای نفتی نیاز زیادی به آنودایز شدن دارند.
از دیگر کاربردهای آنودایز کردن مقاومت در برابر سایش است. آلومینیوم به تنهایی فلز نرمی در مقایسه با آهن و یا تینتانیوم است. اما آلومینیوم اکسید به شدت ماده سختی است. از آلومینیوم آکسید به علت سختی حتی در تیغههای تراشکاری نیز استفاده میکنند.
وقتی لایه اکسیدشده در اطراف آلومینیوم شکلمیگیرد، مقاومت فلز را نیز افزایش میدهد چرا که لایههای تشکیلشده به شدت مقاوم هستند. این نوع مقاومت به خصوص برای قطعاتی که در برخورد مداوم با سایر قطعات و سایر مواد هستند کاربردی است.
یکی دیگر از کاربردهای آنودایز کردن آلومینیوم رنگ کردن است. لایه اکسید ایجاد شده در اطراف آلومینیوم دارای خلل و فرج است. این ویژگی به بعضی رنگها اجازه میدهد که جذب این لایه شوند. قطعات آلومینیومی که نمیتوانستند رنگ شوند پس از آنودایز شدن رنگ را میپذیرند. این قطعات را در آثار هنری یا علایم از جنس آلومینیوم به کار میبرند.
چه موادی را میتوان آنودایز کرد؟
مادهای که بیشتر از همه آنودایز میشود آلومینیوم است. هرچند مواد مختلف زیادی وجود دارند که میتوانند آنودایز شوند. منیزیم میتواند آنودایز شود اما کاربرد محدودی دارد. تیتانیوم از نظر میزان آنودایز شدن در رتبه دوم است اما کاربرد آن حتی نزدیک به میزان آلومینیوم هم نیست. بعضی مواد هم اصلا نباید آنودایز شوند. مثلا فولاد دارای کربن را اگر آنودایز کنیم آسیب میبیند. برای مطالعه تکمیلی مقاله چه آلیاژهایی از آلومینیوم را میتوان آنودایز کرد؟ را مطالعه نمایید.
برای آشنایی بیشتر با فلز آلومینیوم پیشنهاد میکنیم مقاله آشنایی با مشخصات فلز آلومینیوم را مطالعه نمایید.
همچنین جهت اطلاع از قیمت آلومینیوم و خرید شمش آلومینیوم و محصولات دیگر از جمله تیوب گرد آلومینیوم، لوله آلومینیوم، میل گرد آلومینیوم، صفحه و ورق آلومینیوم و میل مستطیل آلومینیوم با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید