بازگشت به مقالات
روش های اتصال میلگردها
دسته بندی : مرکز یادگیری, میلگرد

پرکاربردترین روش‌ های اتصال میلگردها

اکثر میلگردهای موجود در بازار در طول ۱۲ متر تولید و عرضه می‌شوند و کاربرد اصلی آن‌ها در ساخت بتن مسلح است. به‌کارگیری میلگردها در بتن مسلح و یا کاربردهای دیگر در ساختمان‌های چندطبقه، نیازمند استفاده از آن‌ها در طول زیاد است. بنابراین، اتصال میلگردها به یکدیگر برای رسیدن به طول دلخواه اهمیت می‌یابند. اما برای این منظور چه روش‌هایی وجود دارد؟ بهترین روش اتصال میلگردها چیست؟ در این مقاله به بررسی انواع روش‌های اتصال میلگردها می‌پردازیم. قیمت میلگرد استیل را در این لینک مشاهده نمایید.

 

اتصال میلگرد به چه منظوری انجام می شود ؟

میلگرد‌ها باید به یکدیگر متصل شود تا در بین دو میلگرد عملکرد کششی ایجاد شود. اتصالات میلگرد‌ها بایستی با دقت و مهارت خاصی صورت پذیرد. وصله کردن میلگرد‌ها یکی از مراحل مهم در ساخت سازه خواهد بود که از اهمیت بالایی برخوردار است.

روش‌های گوناگونی برای اتصال انواع میلگرد ها موجود است. در گذشته تنها روشی که برای اتصالات میلگرد‌ها استفاده می‌شد، بدین‌صورت بود که میلگرد‌ها را روی‌هم قرار می‌دادند و یک مفتول به دور آن می‌پیچیدند و پس‌ازآن، یک لایه بتن روی آن می‌ریختند. اما امروزه روش‌های زیادی برای اتصال میلگرد‌ها وجود دارد که ازلحاظ فنی بسیار مطلوب‌تر از نمونه قدیمی است. همچنین روش قدیمی، به دلیل مصرف زیاد میلگرد ازلحاظ اقتصادی مقرون‌به‌صرفه نبوده است.

 

انواع اتصال میلگرد‌ها

به دلیل محدودیت در طول میلگرد، انواع اتصالات میلگردها به‌منظور ایجاد عملکرد کششی و یا فشار پیوسته در میلگرد، لازم است که صورت پذیرد. این اتصالات مطابق با نقشه‌های فنی انجام می‌شوند. پرکاربردترین انواع اتصال میلگرد‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • اتصالات پوششی میلگرد
  • اتصالات مکانیکی میلگرد
  • اتصالات جوشی با قوس الکتریکی
  • فورجینگ میلگرد (اتصالات جوشی تحت فشار با گاز)

 

اتصالات پوششی میلگرد

این نوع اتصال یکی از متداول‌ترین روش‌های اتصال میلگرد است که از آن تحت عنوان وصله پوششی میلگرد نیز یاد می‌شود. در این روش دو میلگرد را روی یکدیگر قرار می‌دهند، به‌طوری‌که در طول معینی یکدیگر را بپوشانند. سپس آن‌ها را به‌وسیله مفتول محکم می‌کنند و این امر باعث خواهد شد میلگرد‌ها ثابت در جای خود بمانند. پس‌ازآن نیز بتن روی آن‌ها ریخته می‌شود و استحکام خوبی را به دست می‌دهد. این نوع اتصال فقط در مورد میلگرد‌های با قطر ۳۶ میلی‌متر و کمتر از آن مجاز است.

طول پوشش میلگرد متغیر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. محل مورداستفاده، نوع میلگرد و عملکرد آن، تنش کششی و فشاری محیط از عوامل تعیین‌کننده پوشش میلگرد‌ها هستند. برای میلگرد‌هایی که تحت بار کششی قرار دارند، حداقل طول پوشش، باید ۱٫۲۵ برابر طول چسبندگی مهاری میلگرد کوچک باشد و برای میلگرد‌هایی که تحت بار فشاری هستند، بایستی برابر با طول چسبندگی مهاری میلگرد کوچک باشد.

یکی از نکات مهم در همپوشانی میلگرد‌ها، فاصله محور تا محور دو میلگرد است. لازم به ذکر است درصورتی‌که دو میلگرد در تماس با یکدیگر نباشند، در محل وصله بایستی از میلگرد عرضی عمود بر آن‌ها استفاده شود تا به‌نوعی آن‌ها را قفل نماید.

 

معایب اتصال میلگرد‌ها به روش پوششی

در اتصال به روش پوششی، آرماتورها نمی‌توانند به‌طور کامل در یک راستا قرار بگیرند. به همین دلیل، عمل آرماتوربندی سخت خواهد بود. رعایت کردن تمامی پارامتر‌های قانونی در این روش بسیار مشکل خواهد بود. معمولاً در متصل کردن میلگرد‌ها به روش پوششی با توجه به محدودیت در طراحی آن و عدم اطمینان از آن، طراحی بسیار سخت خواهد شد.

 

اتصالات مکانیکی میلگرد‌ها

هنگامی‌که امکان استفاده از روش اتصال میلگرد‌ها به‌صورت پوششی نباشد، از روش اتصال مکانیکی استفاده می‌شود. این روش جایگزین روش پوششی است. اتصالات مکانیکی نوعی از قطعات مکانیکی هستند که بین دو قطعه آرماتور قرار می‌گیرند و باعث می‌شوند که آرماتور در محل اتصال رفتاری شبیه به یک آرماتور یکپارچه داشته باشد. اتصالات مکانیکی آرماتور‌ها را به‌صورت سر به سر به یکدیگر وصل می‌کنند. این اتصال بسیاری از مزایای یک آرماتور یکپارچه را تأمین می‌کند.

برای اتصال مکانیکی میلگرد‌ها آیین‌نامه و ضوابط مشخصی باید رعایت شود که اگر برخلاف آن انجام شود، احتمال بروز هرگونه حادثه در ساختمان وجود خواهد داشت. به همین دلیل در آیین‌نامه‌ها، حداقل فاصله‌ی موردنظر برای وصله‌ مکانیکی میلگرد مشخص شده است و این فاصله بر اساس نوع وصله مکانیکی تغییر می‌کند. حداقل فاصله برای وصله‌های مکانیکی بر اساس تجهیزات موردنیاز نیز متفاوت است. نصب زیگزاگی در میلگرد‌ها به ما کمک می‌کند تا فاصله‌ی لازم برای اتصال را به‌صورت راحت‌تری ایجاد کنیم.

اتصالات مکانیکی عمدتاً روش‌های گوناگونی دارند. برای اتصال مکانیکی از بست‌های مخصوصی استفاده می‌شود. میلگرد‌ها پس از برش در اندازه‌های موردنظر، جهت رزوه زدن توسط دستگاه مخصوص، به کارخانه فرستاده می‌شود و یا در کارگاه این کار انجام می‌پذیرد.

 

انواع اتصالات مکانیکی میلگرد عبارت‌اند از:

  • وصله مکانیکی فشاری: در این نوع اتصال، تنش فشاری از یک میلگرد به میلگرد دیگر که هم‌راستا با آن است، منتقل می‌شود.
  • وصله مکانیکی کششی و فشاری: این اتصال باید توانایی مقاومت در برابر بار‌های فشاری و کششی را داشته باشد.
  • وصله مکانیکی کششی

اتصال مکانیکی میلگردها

 

اتصالات جوشی میلگرد با قوس الکتریکی

از دیگر انواع اتصال میلگرد می‌توان به اتصال جوشی با قوس الکتریکی اشاره کرد. برای اینکه بتوان بر روی میلگرد‌ها عملیات جوشکاری را اعمال کرد، باید که میلگردها پیش‌گرم شوند. زمانی که عملیات جوشکاری بر روی قسمت اتصال با کیفیت بالا انجام شود، باعث می‌شود تا برای انتقال تنش به‌خوبی عمل کند. زمان پیش‌گرم کردن میلگرد بسیار مهم است. این مدت‌زمان با توجه به درصد کربن و منگنز میلگرد فولادی تعیین می‌شود. با جوشکاری قوسی الکترود پوشش دار در این لینک آشنا شوید.

طبق قوانین آیین‌نامه، برای گرم کردن میلگردهای با قطر ۱۹ میلی‌متر، حداقل دمای ۱۵۰ درجه سانتی‌گراد و برای سایز ۲۲ میلی‌متر و بیشتر باید ۲۶۰ درجه سانتی‌گراد حرارت اعمال شود. پس‌ازاینکه عملیات جوشکاری به پایان رسید به‌صورت طبیعی باید دمای آن کاهش پیدا کند.

 

انواع اتصال جوشی میلگردها با قوس الکتریکی عبارت‌اند از:

  • اتصال جوشی مستقیم
  • اتصال جوشی غیرمستقیم
  • اتصال پوششی جوشکاری شده

هر یک از این انواع اتصالات در کاربرد‌های خاصی مورداستفاده قرار می‌گیرد و شما با توجه به کاربرد مدنظر خود می‌توانید از نوع مناسب آن بهره‌مند شوید.

 

اتصال فورجینگ میلگرد

در این روش هر یک از میلگرد‌ها را توسط مخلوط گاز‌های اکسیژن و استیلن در دمایی در حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌دهند. با این عمل، میلگردها سرخ شده و به حالت خمیری درمی‌آیند. سپس دو آرماتور توسط جک هیدرولیکی با فشار مناسب به هم آمیخته می‌شوند. مقدار فشار پمپ باید به‌گونه‌ای باشد که قطر محل جوش به اندازه حدود یک‌چهارم برابر قطر اولیه آرماتور برسد.

در ساختار میلگردهای فولادی اتم‌های آهن و کربن وجود دارد که در صورت حرارت دیدن از چیدمان خود خارج شده و در آرایش کریستالی جدید نم پیدا می‌کنند و موجب چسبیدن دو میلگرد به هم می‌شوند. این فرآیند در حالت خمیری و در دمایی کمتر از نقطه ذوب فولاد صورت می‌گیرد.

 

مزایای روش اتصال فورجینگ میلگرد

  • استفاده از این روش در تمام حالت‌ها ممکن است.
  • به برق ۳ فاز نیاز نیست.
  • کاهش وزن سازه به دلیل حذف پوشش
  • صرفه‌جویی در مصرف میلگرد
  • حفظ یکپارچگی آنالیز در محل اتصال

اتصال فورجینگ میلگرد

 

جمع ‌بندی

انواع روش‌های اتصال میلگردها به دلیل اینکه اکثر آن‌ها در طول ۱۲ متر تولید می‌شوند، اهمیت دارند. این روش‌ها دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و با توجه به نیاز و شرایط موجود، از آن‌ها استفاده می‌شود. بااین‌حال، اتصالات جوشی میلگردها بهترین مقاومت و استحکام را به دست می‌دهند و از این لحاظ نسبت به سایر روش‌های اتصال میلگردها برتری دارند. جوش فورجینگ میلگرد یکی از مهم‌ترین روش‌های وصله میلگردها است.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + 13 =

بازگشت به مقالات