Back to مقالات
فولاد ضد زنگ
Category: مرکز یادگیری

انواع فولاد ضدزنگ

انواع فولاد ضدزنگ در بازار موجود بوده که هریک خواص و کاربردهای خاصی را دارا می‌باشند. اصلی‌ترین عنصر آلیاژی فولاد ضد زنگ کروم است و حداقل ۱۰٫۵ تا ۲۰ درصد از این نوع فولاد را تشکیل می‌‌دهد. ارزش فولاد ضدزنگ به مقاومت بالای آن در برابر زنگ‌ زدگی است. در واقع این نوع فولاد ۲۰۰ برابر فولاد معمولی در برابر زنگار مقاوم‌‌تر است.

انواع فولاد ضدزنگ

فولادهای ضدزنگ برحسب نوع ریزساختار آنها به ۵ گروه اصلی تقسیم می‌شوند. برهمین اساس، انواع فولادضدزنگ به شرح زیر می‌باشند:

فولاد ضدزنگ آستنیتی

فولاد ضدزنگ آستنیتی بیش‌ترین حجم بازار جهانی فولاد ضدزنگ را تشکیل می‌دهد. این نوع فولاد در تجهیزات تولید غذا، وسایل آشپزخانه و تجهیزات پزشکی به کار می‌رود. فولاد آستنیتی در بین انواع فولاد به بهترین شکل می‌تواند جوش داده شود. فولادهای آستنیتی دارای حداقل ۱۶ درصد کروم و ۶ درصد نیکل هستند و بهترین نوع فولاد جهت مقاومت در برابر خوردگی می باشند. این فولاد خاصیت آهنربایی نداشته و قابلیت عملیات حرارتی بازپخت یا آنیل را دارا می باشد.
بیشتر بخوانید: آیا فولاد ضد زنگ آهن‌ ربایی است؟

فولاد ضدزنگ فریتی

فولاد ضدزنگ فریتی دارای مقادیر بسیار کمی از نیکل، ۱۰٫۵ تا ۱۸ درصد کروم، کمتر از ۰٫۱ درصد کربن و عناصر دیگری مثل مولیبدنوم، آلومینیوم و تیتانیوم است. این نوع فولاد دارای رسانایی و شکل‌پذیری خوبی است. اما در مقایسه با فولاد آستنیتی، استحکام کمتری در دماهای بالا دارد. بعضی از درجات فولاد فریتی (مثل ۴۰۹ و ۴۰۵) نسبت به دیگر انواع فولاد ضدزنگ قیمت کمتری دارند.

این نوع فولادها دارای خاصیت آهنربایی بوده و به استیل بگیر معروفند. همچنین نمی‌توان آن‌ها را عملیا حرارتی کرد اما می‌توان با فرایندهای خاصی مثل نورد سرد، استحکام آنها را افزایش داد.

فولاد ضدزنگ مارتنزیتی

فولاد ضدزنگ مارتنزیتی دارای ۱۱-۱۳ درصد کروم، کمتر از ۰٫۴ درصد نیکل و بیش از ۱٫۲ درصد کربن هستند. کربن موجود در این نوع فولاد بر روی توانایی جوش‌داده‌شدن و شکل‌پذیدی آن تاثیرگذار است. برای جلوگیری از ترک خوردن لازم از تا فلز قبل از جوشکاری پیش گرم شده و پس از آن نیز عملیات تنش زدایی بر روی آن صورت پذیرد. فولادهای ضد زنگ مارتنزیتی وقتی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند که استحکام کششی مهم تر از مقاومت به خوردگی باشد. این نوع فولادها برای ساخت چاقو و وسایل جراحی و دندان‌پزشکی به کار می‌روند.
بیشتر بخوانید: جوش‌دادن فولاد ضد زنگ (استنلس استیل)

فولاد ضدزنگ دوفازی

فولادهای ضد زنگ دو فازی ترکیبی از ریزساختار فریتی و آستنیتی داشته و استحکام بالا توام با مقاومت به خوردگی بالا را ارائه می دهند. فولادهای ضدزنگ دو فازی به صورت کلی در کارخانه‌های مواد شیمیایی و لوله‌کشی به کار می‌روند. همچنین دارای ۲۲-۲۵ درصد کروم و ۵ درصد نیکل و مقداری مولیبدن و نیتروژن هستند. فولاد دوفازی نسبت به نوع آستنیتی استحکام بیشتر و مقاومت بیشتری در برابر خوردگی ناشی از کلریدها دارد. فولادهای گرید ۲۳۰۴ و ۲۲۰۵ از نوع دوفازی می باشند.

فولاد ضدزنگ رسوب سخت شونده

فولاد ضدزنگ رسوب سخت شده یا (precipitation hardening) دارای عناصر کروم، نیکل، آلومینیوم، مس و تیتانیوم است. این عناصر آلیاژی استحکام بیشتری را برای فولاد از طریق عملیات پیرسازی فراهم می آورند. آن‌ها در وضعیت پیرسخت شده می‌توانند به صورت مارتنزیتی و یا آستنیتی باشند. انتخاب یک نوع فولاد ضدزنگ بستگی به کاربرد مورد نظر شما دارد. در حین این انتخاب باید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • محیط
  • مقاومت در برابر زخوردگی
  • مقاومت در برابر اکسیداسیون
  • فرورفتگی‌ها
  • درز‌های مخرب

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 18 =

Back to مقالات