Back to مقالات
آلیاژ مادر
Category: مرکز یادگیری

آلیاژ مادر یا آمیژان – چاشنی صنعت فلزات

سرآشپز‌ها از ادویه و چاشنی برای مطلوب کردن طعم غذا‌هایشان استفاده می‌کنند. همانند این کار در صنعت فلزات با استفاده از آلیاژ‌های مادر موسوم به آمیژان انجام می‌شود. آلیاژهایی که با استفاده از آن‌ها جنبه‌های مختلف محصول را تنظیم می‌کنند. آلومینیوم، مس یا نیکل به عنوان آلیاژهای پایه در آمیژان ها به کار برده می شوند. ترکیب میانی به نام AlTi10 نمونه‌ای از آمیژان می باشد.

کاربرد آلیاژ مادر (آمیژان)

آلیاژ مادر یک محصول نیمه‌کاره است. این آلیاژ‌ها به عنوان ماده خام صنعت فلزات به مصرف می‌رسند. همچنین این مواد در اشکال مختلف تولید می‌شوند. شمش، صفحه وافلی، سیم‌پیچ نمونه‌هایی از این اشکال هستند. آلیاژ‌های مادر به صورت گسترده در سراسر جهان به کار می‌روند. این مواد در کارخانه‌های ذوب آهن با عناصر مختلف آلیاژ‌ می‌شوند و به شکل‌های مختلفی در می‌آیند. این فلزات می‌توانند آلومینیوم، آهن، فولاد و حتی فلزات گران‌بها مثل طلا باشند.

استفاده از آمیژان، مزایایی ازجمله تنظیم ترکیب شیمیایی فلز مذاب  و نیز کنترل ریزساختار را در پی دارد. کنترل ریزساختار می تواند در نهایت منجر به تغییر در ویژگی‌های فلز شود. این ویژگی‌ها می‌تواند شامل مواردی مثل استحکام مکانیکی، رسانایی، هدایت الکتریکی، چکش‌خواری و زیبایی ظاهری باشند. بعضی وقت‌ها از آلیاژ مادر بر اساس کاربردشان به عنوان سخت‌کننده، بهبودد‌هنده دانه‌ها یا اصلاح‌کننده یاد می‌کنند.

مزایای آلیاژ مادر (آمیژان)

دلایل اقتصادی، تکنیکی و یا هر دو می‌توانند از علل استفاده از آلیاژ مادر به جای فلز خالص باشند. بعضی عناصر در صورت به کارگیری به صورت خالص از‌ خود مشکلات زیاد و کارایی کمی نشان می‌دهند. بعضی عناصر دیگر در دمای رایج کوره‌‌ها ذوب نمی‌شوند. آلیاژ مادر معمولا سریع‌تر و در دمای پایین‌تر ذوب شده و سبب صرفه‌جویی در زمان و انرژی می‌شود.

صنعت آلیاژهای مادر از تجهیزات مخصوصی مثل کوره‌های القایی دمای بالا برای تولید آلیاژ با ترکیب مناسب استفاده می‌کند. این آلیاژ‌ها بعد از آن به مصرف صنعت فلزات معمولی می‌رسند. ساخت آلیاژ‌های مادر، به معنای واقعی، یک حوزه تخصصی است.

برخی واژه های تخصصی

آلیاژ‌های مادر یا آمیژان: master alloys

صفحه وافلی: waffle plate

سیم‌پیچ: coil

شمش: ingot

ترکیب میانی/دوتایی : binary compound

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × پنج =

Back to مقالات