Back to مقالات
SMAW
Category: فرآیندها, مرکز یادگیری

جوشکاری قوسی الکترود پوشش‌دار چیست؟

جوشکاری قوسی الکترود پوشش‌دار یا SMAW یک نوع جوشکاری قوس ذوبی است. در بین روش‌های جوشکاری مدرن، جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار یکی از قدیمی‌ترین‌ها است و همچنان محبوبیت زیادی دارد. برای بررسی این که آیا جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار برای پروژه شما مناسب است یا خیر، می‌بایست به نیاز‌های اساسی، مزایا و محدودیت‌های این روش آگاهی پیدا کرده باشید.

جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار به چه معنی است؟

در این نوع جوشکاری یک پیوند فلزی سبب آمیختگی دو یا چند قطعه فلز می‌شود و یک جوش قدرتمند را ایجاد می‌کند. جوشکاری قوسی در SMAW به این معنی است که در این روش از یک قوس الکتریکی برای گرم کردن فلز تا دمای بالای نقطه ذوب استفاده می‌شود. قوس بین میله‌های الکترود مصرفی و قطعه فلزی برقرار می‌شود. بعضی مواقع به این میله اکترود، الکترود چوبی (stick electrode) و به این روش جوشکاری، stick welding می‌گویند.

از طرفی SMAW یک جوشکاری پوشش‌دار است‌‌، بدین معنی که حوضچه جوش تحت حفاظت قرار دارد. اینکار به وسیله یک سری مواد شیمیایی مصرفی (flux) انجام می‌شود که روی میله‌های الکترود‌ها را می‌پوشانند.

جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار چگونه کار می‌کند؟

در این روش جوشکاری، ابتدا باید منبع انرژی SMAW را روشن کرد. این منبع باید بتواند انرژی لازم به منظور تشکیل قوس الکتریکی و در نتیجه ذوب فلز را تامین کند. باید از یک نگهدارنده الکترود یا گیره کار برای اتصال به منبع استفاده کرد. گیره کار به یک سطح رسانا که نگهدارنده قطعه فلز است و یا به وسیله آن نگه داشته می شود، قلاب می‌شود. پس از آن، میله الکترود درون این گیره قرار داده می‌شود‌.

برای ایجاد قوس الکتریکی، میله به آرامی به سطح تماس داده می‌شود. قوس الکتریکی شروع به ذوب قطعه فلز و میله می‌کند. میله همچنین ماده فلزی لازم برای جوشکاری را فراهم می‌کند. ماده شیمیایی موسوم به فلاکس، بر روی میله شروع به ذوب و آزادسازی گاز‌ها، مایعات و مواد جامد در اطراف حوضچه جوش می‌کند. این مواد از اکسید شدن و ایجاد منافذ در فلزات جلوگیری می‌کنند.

وقتی که جوشکاری تمام شده و فلز شروع به سرد‌شدن می‌کند، یک لایه از مواد پوششی الکترود بر روی فلز تشکیل می‌شوند. این لایه را می‌بایست قبل از انجام مراحل بعدی حذف کرد.

چه فلزاتی  را می‌توان از طریق جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار جوش داد؟

فلزاتی که با روش SMAW جوشکاری می‌شوند، محدود می‌باشند. این فلزات شامل فولادهای ساده کربنی، فولادهای ابزاری و فولادهای قالب هستند. فلزاتی که پاسخ نسبتا خوبی به این روش جوشکاری می‌دهند فولاد ضدزنگ، مس و نیکل هستند. آلومینیوم هم بعضی وقت‌ها با جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار جوشکاری می‌شود، اما این کار پیشنهاد نمی‌شود. جوشکاری دیگر فلزات غیر آهنی به وسیله این روش جوشکاری متدوال نیست.

مزایای جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار(SMAW)

بعضی از این مزایا شامل موارد زیر هستند:

  • قیمت کم
  • مناسب برای جوشکاری در فضای باز
  • روش SMAW برای جوشکاری فلزات آلوده مناسب می‌باشد.
  • محدودیت‌های جوشکاری قوسی اکترود پوشش‌دار(SMAW)

مضرات این روش جوشکاری شامل موارد زیر است:

  • فرایند جوشکاری نسبتا آهسته
  • جداسازی میله الکترود مصرفی در این نوع جوشکاری دشوار است.
  • حاوی مقدار زیاد قطره جوش
  • نیاز به از بین بردن لایه باقیمانده مواد الکترود

برخی واژه های تخصصی

فرآیند جوشکاری قوس با الکترود پوشش دار: Shielded Metal Arc Welding Process

جوشکاری ذوبی: Fusion Welding

الکترود چوبی: stick electrode

حوضچه جوش: Weld Pool

مواد مصرفی شیمیایی جوش: Flux

نگهدارنده الکترود: Electrode Holder

قطره جوش: Spatter

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × پنج =

Back to مقالات