بازگشت به مقالات
ورق کورتن چیست؟
دسته بندی : مرکز یادگیری, ورق

ورق کورتن چیست و چه کاربردی دارد ؟

ورق کورتن ، ورقی فولادی است که به آن ورق هوازده نیز گفته می‌شود و برای پروژه‌های ساختمانی که در معرض فضای باز قرار دارند، استفاده می‌شود. این ورق سطحی اکسیدی و به رنگ زنگ آهن دارد اما بسیار زیبا و جذاب به نظر می‌رسد. برخورداری این ورق از یک لایه اکسیدی در سطح، نیاز به رنگ آمیزی را نیز برای آن از بین می‌برد. در این مقاله به طور مفصل به اینکه ورق کورتن چیست و چه مزایا و کاربردهایی دارد، پرداخته می‌شود. به منظور خرید و اطلاع از قیمت ورق استیل به این لینک مراجعه نمایید.

 

ورق کورتن چیست ؟

ورق کورتن نوعی ورق فولادی و مقاوم در برابر خوردگی است که استحکام بالایی هم دارد. نام این ورق از دو واژه Cor که به Corrosion اشاره دارد و همچنین Ten که بر واژه Tensile دلالت دارد، گرفته شده است. به عبارتی، ورق Cor-Ten نوعی ورق با مقاومت به خوردگی بالا و استحکام بسیار خوب است.

با قرار گیری ورق کورتن در فضای باز و در معرض آب و هوا و رطوبت، به مرور لایه‌ای زنگ زده سبک در سطح آن ایجاد می شودو با تشکیل این لایه، از مواد زیرین محافظت به عمل می‌آید و از خوردگی بیشتر ورق فلزی جلوگیری می‌شود. این محصول به لطف رنگ نارنجی روشن و متمایل به قهوه‌ای، فوراً قابل شناسایی است. این فلز که در اصل برای ساخت واگن‌های زغال سنگ دهه ۱۹۳۰ در آمریکا ساخته شد، اکنون یکی از زیباترین و بادوام‌ترین فلزات موجود در بازار است.

این ورق نیازی به رنگ آمیزی ندارد و با افزایش طول عمر آن، بهتر به نظر می‌رسد. در واقع، با هوازدگی سطح ورق، رنگ آن به مرور به نارنجی یا قهوه‌ای تبدیل می‌شود. درنتیجه، جای تعجب نیست که طراحان علاقه بسیاری به استفاده از ورق کورتن دارند. برای سال‌ها، کورتن فلز منتخب برای کانتینرها و سایر عناصر حمل و نقل بوده است. با این حال، اخیراً این ماده به ماده انتخابی بسیاری از هنرمندان، معماران و طراحان تبدیل شده است. تفاوت صفحه و ورق و فویل را در این لینک بخوانید. 

انواع ورق کورتن

 

فرآیند تولید ورق کورتن

فولاد کورتن به صورت ورق تولید می‌شود که معمولاً ضخامت آن فقط ¼ اینچ است. با این حال، با وجود طبیعت نازک، کورتن یک ماده محکم و بادوام است. برای تولید ورق کورتن، عناصری نظیر نیکل، مس و کروم در حین فرآیند تولید، به فولاد پایه افزوده می‌شوند. این امر منجر به تولید یک ورق فولادی مستحکم و بادوام می‌شود.

عناصر نیکل، مس و کروم نقش بسزایی در بهبود مقاومت به خوردگی ورق فولادی دارند. ضمن اینکه، فولاد به خودی خود از استحکام کششی بالایی برخوردار است و افزودن نیکل، مقاومت در دمای پایین را نیز برای آن به ارمغان می‌آورد. با این حال، قرار گیری طولانی مدت در معرض شرایط جوی ناپایدار، سبب ایجاد لایه زنگار بسیار نازک و با ظاهری زیبا بر سطح آن می‌شود. این لایه اکسیدی نازک، دلیل شهرت ورق کورتن است.

 

مهم ‌ترین ویژگی ورق کورتن چیست ؟

ورق فولادی کورتن به دلیل برخورداری از یک سری مشخصه‌ها، کاربرد فراوانی دارد و یکی از محبوب‌ترین ورق‌های فولادی است. در ادامه به مهم‌ترین ویژگی ورق کورتن اشاره شده است:

 

مقاومت در برابر خوردگی

به لطف برخورداری از عناصر همراه همچون کروم، نیکل و مس، فولاد کورتن دارای خواص شگفت انگیزی است که آن را بسیار پرکاربرد و محبوب کرده است. یکی از مهم‌ترین خواص آن، مقاومت به خوردگی است. مقاومت به خوردگی ورق کورتن در ابتدا از طریق عناصر آلیاژی موجود در ترکیب آن و سپس با تشکیل لایه نازک اکسیدی روی سطح آن تقویت می‌شود.

دوام رنگ

لایه زنگار ایجاد شده بر روی سطح این ورق، آن را از رنگ آمیزی بی نیاز می‌کند؛ چراکه با گذشت زمان، از یک ظاهر جذاب طبیعی برخوردار می‌شود. عدم نیاز به رنگ آمیزی، نوعی صرفه اقتصادی نیز برای این ورق محسوب می‌شود.

جوش پذیری مناسب

به دلیل برخورداری از مقدار کربن کمتر نسبت به دیگر ورق‌های فولادی، ورق کورتن جوش پذیری مناسبی دارد. برای این منظور، می‌توان از انواع روش‌های جوشکاری مانند جوشکاری آرگون و جوشکاری زیرپودری برای اتصال ورق‌های کورتن استفاده کرد. نحوه جوش دادن انواع فولاد را در اینجا مطالعه نمایید.

عمر مفید طولانی

مجموعه‌ای از خواص برتر در این ورق‌ها سبب دوام طولانی مدت آن شده است. مقاوم در برابر شرایط جوی نامساعد، استحکام بالا و وجود لایه اکسیدی سطحی در نقش محافظ منجر به پایداری طولانی مدت و افزایش طول عمر ورق کورتن می‌شود.

ویژگی های ورق کورتن

در دسترس بودن

استفاده از این محصول به سال ۱۹۵۹ بر می‌گردد اما همچنان این ورق در جهان تولید و مصرف می‌شود به گونه‌ای که حجم تولیدی ورق کورتن تا سال ۲۰۱۳ در حدود ۳ میلیون تن بوده است.

قابلیت کارپذیری مناسب

به دلیل قابلیت شکل دهی این نوع ورق با انواع روش‌های سرد و گرم، دست طراحان و مهندسان برای استفاده از آنها باز است.

 

انواع ورق کورتن

دو گرید معروف از انواع ورق کورتن، کورتن A و کورتن B هستند. کورتن نوع A حاوی مقدار قابل توجهی فسفر است و در کاربردهای تزئینی و دودکش‌های گازی کاربرد دارد. این گرید از کورتن اگر به روش نورد گرم تولید بشود، ضخامت آن ۲ الی۱۲ میلی متر و اگربه روش نورد سرد تولید شود، ضخامت آن ۵/۰ الی ۳میلی متر خواهد بود.

کورتن نوع B نیز بیشتر در سازه‌های سنگین و همچنین باربری کاربرد دارد. این نوع ورق به روش نورد گرم تولید می‌شود و شامل ضخامت‌هایی بین ۲ تا ۴۰ میلی متر می‌شود.

 

کاربرد ورق کورتن چیست ؟

با توجه به خواص مطلوب گفته شده، ورق‌های کورتن دامنه کاربردی گسترده‌ای دارند. موارد استفاده از فولاد کورتن عبارت‌اند از:

  • ساخت ظروف
  • ساخت انواع پل
  • انواع تجهیزات ساختمان
  • ساخت انواع وسایل نقلیه
  • ساخت سیستم‌های اگزوز
  • ساخت گلدان و مجسمه‌ها در فضای باز
  • کاربرد هسته نیروگاه‌ها

 

کاربرد های خاص ورق کورتن

شاید متوجه آن نشده باشید، اما فولاد کورتن همه جا خود را نشان می‌دهد. یک نمونه بارز، استفاده در ساخت مجسمه‌ای به نام “فرشته شمال” یا Angel of the North در شمال انگلستان است.این مجسمه ارتفاعی بیش از ۲۰ متر دارد و عرض بال های آن به ۵۴ متر می‌رسد.

کاربرد ورق کورتن چیست

 

مرکز بارکلیز در بروکلین، نیویورک، ساختار بیرونی از ورق کورتن دارد. در تأسیساتی در ایندیانا، بیش از ۱۲۰۰۰ قطعه فولاد هوازده شده و سپس در چندین چرخه مرطوب و خشک قرار داده شد تا ظاهری زیبا به خود بگیرد.

کاربردهای ورق کورتن

 

ساخت و ساز برج فولادی ایالات متحده در پیتسبورگ، پنسیلوانیا در سال ۱۹۶۷ آغاز شد و در سال ۱۹۷۱ به پایان رسید. این برج با ارتفاع ۸۴۱ فوت، بلندترین ساختمان شهر است و دارای ستون‌های فولادی کورتن در بیرون برای نمایش مصالح ساختمانی است.

کاربردهای مختلف ورق کورتن

 

جمع بندی

ورق کورتن یک ورق فولادی حاوی استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی بسیارخوب است. ایجاد لایه اکسید شده در سطح این ورق در طول زمان، منجر به محافظت بیشتر از فولاد کورتن در برابر خوردگی بیشتر می‌شود. ضمن اینکه، این لایه زنگ، ظاهری بسیار جذاب را برای کورتن به ارمغان می‌آورد و آن را از رنگ آمیزی بی نیاز می‌کند. ورق‌های کورتن در کاربردهایی نظیر ساخت انواع برج، پل، مجسمه و… به کار برده می‌شوند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 10 =

بازگشت به مقالات