تفاوت بین فولاد ضدزنگ و فولاد گالوانیزه
مقدمه
فولاد با وجود اینکه در ترکیب با کربن است، اگر به خوبی محافظت نشود، در بیشتر مواقع زنگ میزند. به همین دلیل راههای زیادی برای جلوگیری از زنگزدگی فولاد ایجاد شده است. دو راه محبوب برای اینکار، استفاده از فولاد ضدزنگ و فولاد گالوانیزه است. با اینکه هر دو نوع این فولادها در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم هستند، اما دارای تفاوتهایی نیز هستند که باید به آنها اشاره کرد.
فولاد ضدزنگ (استنلس استیل) چیست؟
فولاد ضدزنگ به دلیل وجود موادی در آلیاژ خود میتواند در برابر زنگزدگی مقاومت کند. فولاد ساده فقط از آهن و کربن ساخته شده است. در حالیکه فولاد ضدزنگ دارای عنصر دیگری مثل کروم(chromium) است که سبب ایجاد خاصیت مقاومت در برابر زنگزدگی در آن میشود. کروم و دیگر مواد در مراحل اولیه ذوب فولاد و قبل از شکل گرفتن به آن اضافه میشوند.
فولاد گالوانیزه چیست؟
این نوع فولاد با لایهای از روی(zinc) پوشیده شده است که سبب میشود تا فولاد زیرین در برابر زنگزدن مقاوم شود. این لایه اغلب بسیار نازک است و ضخامت آن چند هزار اینچ یا میکرون است. لایه روی معمولا پس از ذوب و شکلگیری فلز به آن اضافه میشود. این لایه پس از پایان مراحل ساخت مثل جوشدادن و خمکردن هم میتواند به فلز اضافه شود.
در ادامه جهت آشنایی بیشتر با انواع مراحل جوشدادن فولاد ضد زنگ وارد لینک شوید.
فولاد ضدزنگ چگونه در برابر زنگزدگی مقاومت میکند؟
فولاد ضد زنگ به علت وجود کروم و دیگر عناصر در ساختار خود در برابر زنگزدگی مقاوم است. در فولاد معمولی آهن موجود در فلز با اکسیژن هوای اطراف ترکیب میشود و زنگ را ایجاد میکند. کروم میتواند پیش از آهن با اکسیژن ترکیب شود و کروماکسید(chromium oxide) را ایجاد کند. اگر میزان کروم در فلز کافی باشد میتواند از شکلگیری آهناکسید یا زنگ جلوگیری کند. درجات و انواع مختلف فولاد ضدزنگ، میزان کروم متفاوتی در خود دارند. میزان کروم موجود مشخص میکند که فولاد چقدر در برابر زنگزدگی مقاوم است.
فولاد گالوانیزه چگونه در برابر زنگزدگی مقاومت میکند؟
فولاد گالوانیزه به کمک لایه روی در اطراف آهن و کربن میتواند از زنگزدگی دور بماند. این لایه از روی دارای دو هدف است:
- از برخورد و تماس اکسیژن با آهن جلوگیری میکند و با اینکار احتمال زنگزدگی را کاهش میدهد.
- حتی اگر روی در قسمتهایی از بدنه فلز تخریب شود و آهن در معرض هوا قرار گیرد، روی موجود در قسمتهای مجاور بیشتر از فولاد واکنشپذیر خواهد بود. این یعنی اینکه احتمال حمله روی به اکسیژن بیشتر از واکنش آهن و اکسیژن است. این ویژگی از ایجاد زنگ جلوگیری میکند.
تفاوت بین فولاد ضدزنگ و فولاد گالوانیزه
فولاد ضدزنگ بیشتر از فولاد گالوانیزه در برابر زنگار مقاوم است. اگر فولاد ضد زنگ آسیب ببیند باز هم خواص خود را حفظ خواهد کرد اما اگر فولاد گالوانیزه خراش بردارد و آسیب ببیند، لایههای زیرین خود را در برابر هوا آسیبپذیر خواهد کرد. فولاد گالوانیزه در روند ساخت ابتدا با لایه روی پوشیده میشود و سپس به قطعات کوچکتر برش میخورد. به همین دلیل لبههای فلز در پوشش کافی نخواهند داشت و در برابر اکسیژن موجود در هوا آسیبپذیر خواهند بود.
فولاد ضدزنگ با رنگ نقرهای براق از نظر زیبایی هم ظاهر بهتری از فولاد گالوانیزه دارد. فولاد گالوانیزه ظاهری به رنگ طوسی کدر دارد. البته فولاد ضدزنگ قیمت بیشتری هم نسبت به رقیب خود دارد.
کاربردهای فولاد ضدزنگ
این نوع فولاد بیشتر در مواردی به کار میرود که زنگزدگی یک نگرانی جدی است و نمیتوان اجازه داد که رخ بدهد.
موارد استفاده استنلس استیل شامل نقاط زیر خواهند بود:
- تجهیزات آمادهسازی غذا
- تجهیزات تولید دارو
- قطعات موتور فضاپیماها
- وسایل آشپزخانه
- انواع خاصی از چفتها
کاربردهای فولاد گالوانیزه
این نوع فولاد در مواردی به کار میرود که زنگزدگی مطلوب نیست ولی در مقادیر کم قابل چشمپوشی است و همچنین زیبایی فلز اهمیت چندانی ندارد.
کاربردهای فولاد گالوانیزه شامل مواد زیر است:
- لولهکشی
- قطعات خودرو
- بعضی از انواع چفتها
- تیرهای ساختمانی
- کابینتهای آهنی
- ریلها
- گردشگاهها
- نشانههای راهنمایی
- تیرهای برق
شما می توانید برای مشاهده محصولات استنلس استیل به بخشهای زیر مراجعه نمایید
دیدگاهتان را بنویسید