حقایق جالب در مورد فلزات که تا به حال نشنیده اید!
امروزه فلزات چه از نوع آهنی و چه غیرآهنی به جزء جداییناپذیر از زندگی روزمره انسان و بخشهای مختلف صنعت بدل شدهاند. از انواع فولاد و استیل گرفته تا مس، روی، نیکل، آلومینیوم و… همگی علاوه بر اهمیت بهعنوان فلزات گرانبها، در کاربردهای سازهای، دمابالا، مقاوم به خوردگی و… مورداستفاده قرار میگیرند. این دسته از مواد آنقدر شناختهشده و کاربردی هستند که همگی از خواص و مشخصات فنی عمومی آنها اطلاع دارند. اما در اینجا به معرفی ۱۰ حقیقت جالب در مورد این فلزات میپردازیم که شاید تابهحال با آنها برخورد نداشتهاید.
۱- فولاد بازیافتیترین ماده در جهان است.
از تیرهای فولادی گرفته تا انواع میلگرد، پروفیل قوطی، نبشی، ناودانی، لوله و… که در بخشهای مختلف ساختوساز و صنعت مورداستفاده قرار میگیرند، همگی بازیافت پذیر هستند. بهمنظور تولید بیش از نیمی از کل فولاد در سراسر جهان، از مواد بازیافتی استفاده میشود. این امر فولاد و مشتقات آن را به یک ماده فوقالعاده و دوستدار محیطزیست تبدیل میکند.
۲- کلمه Metal به معنای معدن است!
اگر از شما بپرسند معنای واژه metal چیست، بدون درنگ خواهید گفت: فلز. اما بد نیست بدانید که این اصطلاح از واژه باستانی یونانی “Metallon” که به معنای “به معدن” یا “معدن” است نام نهاده شده است. امروزه به مجموعهای از موادی که از سنگ معدن آنها و از معادن مختلف استخراج میشوند فلز یا Metal گفته میشود.
۳- فلزات رایجترین عناصر در جدول تناوبی هستند.
از ۱۱۸ عنصر فهرست شده در جدول تناوبی، فلزات ۹۲ مورد از آنها را تشکیل میدهند که لیتیوم سبکترین و اوسمیوم سنگینترین است. اوسمیوم یک فلز انتقالی است که چگالی آن دو برابر سرب است. اگر یک پاکت نامه با ابعاد ۸ اینچ در ۵ اینچ در ۱٫۵ اینچ را با اوسمیوم پر کنید، وزن آن بیش از ۲۷ کیلوگرم خواهد بود! همچنین، لیتیوم یک عنصر بسیار واکنشپذیر است که اکنون بهطور گسترده در باتریهای دستگاههایی مانند ماشینهای الکتریکی، تلفنهای همراه، لپتاپها و غیره استفاده میشود.
۴- زمانی آلومینیوم گرانبهاتر از طلا بود!
یک حقیقت جالب در مورد فلزات این است که در اواخر دهه ۱۷۰۰، آلومینیوم گرانتر از طلا یا نقره بود. این امر به دشوار بودن فرآیند پالایش این فلز مربوط میشد. گفته میشود که ناپلئون سر میز شام خود کارد و چنگال آلومینیومی داشت که نشانه نهایت ثروت و قدرت بود. امروزه آلومینیوم همچنان موردتوجه است اما بسیار مقرونبهصرفهتر است. متداولترین کاربردهای آلومینیوم قطعات خودرو و هوافضا است که به دلیل ویژگیهای وزن سبک آن است. برای مشاهده قیمت شمش آلومینیوم به این صفحه مراجعه نمایید.
۵- برخی از فلزات خیلی راحت ذوب میشوند.
متداولترین فلزات مانند فولاد، آلومینیوم و فولاد ضد زنگ، همه در بالای دمای ۶۵۰ درجه سانتیگراد ذوب میشوند، اما فلز گالیوم در کف دست شما ذوب میشود! جیوه حتی شگفتانگیزتر است زیرا در دمای منفی ۳۸ درجه سانتیگراد ذوب میشود، به این معنی که حتی در سردترین دمای اتاق نیز بهصورت مذاب است!
برای مدت طولانی از جیوه به دلیل خواص انبساط حرارتی ثابت و نیز مایع بودن آن در دمای اتاق، در دماسنجها برای نشان دادن دما استفاده میشد. این فلز در سالهای اخیر با مواد مصنوعی دقیقتر و با سمیت کمتر جایگزین شده است!
۶- فولاد ضد زنگ، یکی از بهترین مواد برای از بین بردن بوی بد!
دفعه بعد که با پیاز یا سیر آشپزی میکنید، برای از بین بردن بوی آن از نوک انگشتتان، کافی است آنها را روی یک لگن، سینک یا ظرف استیل ضد زنگ بمالید. مولکولهای گوگرد به آهن و کروم متصل میشوند و بو را بهطور کامل از بین میبرند.
۷- مس اولین مادهای است که توسط انسان کار شده است.
آثار بهجامانده از یک غارنشین متعلق به ۳۳۰۰ سال قبل از میلاد نشان میدهد که تبر ساختهشده توسط او از جنس مس خالص بوده است. همچنین این نظریه مطرح شد که او خودش مس را تصفیه میکرد، زیرا موهایش وجود آرسنیک را نشان میداد که محصول جانبی فرآیند ذوب مس است. برای مشاهده قیمت شمش مس به این صفحه مراجعه نمایید.
۸- آلیاژ برنج خاصیت ضد میکروب دارد.
مس موجود در برنج که یکی از اجزای اصلی این آلیاژ است، به این آلیاژ خواص آنتی باکتریال میبخشد. یعنی میکروبهایی که با آن در تماس هستند میمیرند. از زمان این کشف، اتصالات برنجی و مسی اغلب در بیمارستانها و سایر ساختمانهای عمومی استفاده میشود. برای مشاهده قیمت ورق برنج به این لینک مراجعه نمایید.
۹- فولاد ۱۰۰۰ برابر قویتر از آهن است.
در حالی آلیاژ فولاد خود بر پایه آهن ساخته میشود، اما بهطور قابلتوجهی قویتر از آهن است. این امر نشاندهنده قدرت باورنکردنی آلیاژسازی است. فولادها حاوی ۰٫۲۵ تا ۲ درصد کربن هستند و بر این اساس نیز به انواع فولاد کم کربن، کربن متوسط و پر کربن تقسیم میشوند.
۱۰- چهار نوع مختلف فولاد وجود دارد.
با اینکه فولادها را میتوان برحسب بازه کربن مورداستفاده در آنها نیز طبقهبندی کرد، اما یک دستهبندی رایجتر برای آنها وجود دارد. فولاد کربنی، فولاد آلیاژی، فولاد ضد زنگ و فولاد ابزار، ۴ نوع اصلی از انواع فولادها هستند. اکثر آنها با عنصر اصلی آهن ساخته شدهاند، درحالیکه کربن، منگنز، کروم، مولیبدن و بسیاری از عناصر آلیاژی دیگر را در خود جای دادهاند.
سخن نهایی
در این مقاله با ۱۰ حقیقت جالب در مورد فلزات آشنا شدیم اما یک حقیقت جالب دیگر را نیز از ما بشنوید. این مورد مربوط به مجموعه بازار فلزات ایران میشود. سایتی که میتوانید بیشترین تنوع فلزات رنگین را در آن یافته و خریداری نمایید. فلزات و آلیاژهایی از قبیل روی، آلومینیوم، استیل، برنج، مس و سرب در انواع شکلها مانند ورق، میلگرد، لوله و… توسط این مجموعه به فروش میرسد. کافی است تا برای اطلاع از بهروزترین قیمت این محصولات با کارشناسان فروش بازار فلزات ایران تماس حاصل نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید