Back to مقالات
مشخصات تسمه و ورق
Category: مرکز یادگیری, مقاطع, ورق

مشخصات تسمه و ورق و تفاوت آن ها

مشخصات تسمه

این محصول برشی از سطح مقطع فلزی است. برش های صاف و یکسانی که روی انواع ورق صورت می گیرد. به مقطعی که اختلاف عرض با ضخامت آن زیاد باشد تسمه فولادی می گویند. تسمه از برش های یکنواخت و صاف بروی سطح ورق فولادی ایجاد می شود. تسمه های استیل ضد زنگ در برابر خوردگی مقاوم هستند و در درجه اول در صنایع شیمیایی، غذایی، تولید لاستیک و … کاربرد فراوان دارد.

انواع تسمه های موجود در بازار آهن شامل تسمه نورد گرم و سرد، تسمه گالوانیزه، تسمه استنلس استیل و تسمه الومینیوم و دیگر آلیاژ ها می باشند. قیمت تسمه کاملا وابسته به قیمت ورق سیاه می باشد. این محصول از لحاظ شیوه تولید به دو نوع دسته بندی، تقسیم می شود:

  • نوردی
  • ماشین کاری

مدل نوردی از صفحات ضایعات آهن به حالت ذوبی تولید می شود و در اندازه های طولی متفاوتی عرضه می شود. اندازه ها اصولا از ۴ متر تا ۷ متر متغیر هستند. در نوع ماشین کاری ، محصولات از ورق هایی فابریک و درجه یک و به صورت یکدست، مرتب، خوش برش و شاخه ای تولید می شوند. شاخه ها به صورت ۶ متری عرضه می شوند. در آخر لبه های تیز محصول به کمک ماشین آلات و ابزارهای مخصوصی ساییده می شوند و حالت گرد به خود می گیرند.

قیمت تسمه آهنی ماشین کاری نسبت به نوع نوردی گران تر و البته با کیفیت تر است. جالب است بدانید که مدل های آهنی از نوع ST37 بسیار پرکاربرد هستند و تسمه آهنی فولادی نیز در صنعت و گاها در سازه های فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به توضیح تولید تسمه به روش نورد و ماشین کاری خواهیم پرداخت.

مشخصات و ویژگی های تسمه فلزی

  • عدم تغییرات طولی در اثر اعمال نیروی کششی بالا
  • تیز بودن لبه ها
  • استحکام و دوام بالا
  • مقاومت به شکست بالا
  • مقاومت به حرارت بالا
  • قابلیت استفاده با دستگاه تسمه کش دستی، تسمه کش پنوماتیک فلزی و تسمه کش بدون بست

تولید تسمه فولادی

تسمه فولادی به دو روش نورد و ماشین کاری تولید و به بازار عرضه می گردد. محصولات حاصل از این دو روش علاوه بر فرآیند تولید در ماده اولیه و نوع کاربرد نیز تفاوت دارند. از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه در روش نورد و از ورق فولادی در روش ماشین کاری استفاده می شود. گرچه تولیدکنندگان، تسمه را به اساس ابعاد مورد نیاز کاربر برش می دهند اما تسمه در بازار فولاد به طول های ۶ و ۱۲ متر به صورت رول یا تخت می باشد.

  • تولید تسمه به روش نورد

در این روش شمش فولادی در کوره پیش گرم با درجه حرارت ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد گداخته می شود. سپس ماده گداخته شده با عبور از چندین ردیف غلتک در خط تولید، نورد شده و در هر مرحله به شکل و ابعاد نهایی نزدیک می شود. پس از تولید تسمه فولادی، محصول دمای بالایی در حدود ۷۰۰ درجه سانتی گراد دارد. به همین دلیل تسمه ها به کمک غلتک به بستر خنک کننده منتقل می شوند تا در مجاورت هوا خنک شوند. در نهایت تولید تسمه با بریدن ابتدا و انتهای مقاطع پایان می یابد. طول استاندارد این مقطع ۶ و ۱۲ متر است اما با توجه به نیاز مشتری برش داده می شود. به این تسمه تولید شده به روش نورد، تسمه فابریک می گویند.

  • تولید تسمه به روش ماشین کاری

در روش ماشین کاری، تسمه از ورق فولادی تولید می گردد. در این روش رول ورق را باز کرده و داخل دستگاه گیوتین قرا می دهند. گیوتین ورق فولادی را برش می دهد و از آنجایی برش تاب بر می دارد با اتو کشی این مشکل را برطرف می کنند. به عبور ورق تاب دار از غلتک های نورد اتوکشی می گویند. کیفیت تسمه در این روش به کیفیت ورق فولادی وابسته است.

انواع تسمه فولادی

  • تسمه نوردی

تسمه نوردی از قراضه آهنی و یا بازیافت تولید می گردد. عموما این محصول در کارگاه تولید می شود. تسمه نوردیبرای ساخت تسمه نوردی نیز از شمش های فولادی استفاده می شود.

از این تسمه ها برای ساخت انواع درب و پنجره، ریل های جرثقیل، ساخت کمربند جهت کوره های صنعتی و ساخت پالت استفاده می شود.

از معایب تسمه نوردی می توان به جوش پذیری و خمکاری نامناسب اشاره کرد. هنگامی که برای تولید محصول از تسمه نوردی استفاده می شود ممکن است باعث آسیب زدن به دستگاه‌ها و تجهیزات شود.

 

  • تسمه فابریک

هنگامی که از شمش فولادی طی مراحل مختلف، در نورد گرم و سرد به تسمه تبدیل می شود به آن تسمه فابریک می گویند. تسمه فابریک در مقایسه با تسمه نوردی کیفیت بهتری دارد.تسمه فابریک

 

  • تسمه ماشین کاری

به تسمه ای که از برش ورق فولادی تولید می شود تسمه ماشین کاری می گویند. این نوع تسمه دارای کیفیت فوق العاده است. مواد اولیه برای ساخت این نوع تسمه،تسمه ماشین کاری تسمه هایی است که قبلا تولید شده اند. برای ساخت تسمه ماشین کاری از سه مرحله، برش ورق، اتو کشی و مرحله نهایی استفاده شده است. برش ورق در این روش با گیوتین انجام شده و در ادامه برای صاف شدن سطح آن از غلتک استفاده می شود.

به عنوان مثال از تسمه ماشینکاری برای تولید آن ها استفاده می شود. به دلیل فرایندهایی که برای تولید این تسمه‌ها مورد استفاده قرار می گیرد، از دقت بالایی در ضخامت برخوردار هستند. به همین دلیل در مواردی کاربرد دارند که نیاز به ابعاد خاصی می باشد.

 

  • تسمه ترانس

با کیفیت ترین نوع تسمه، تسمه ترانس است. برای تولید تسمه ترانس از سه مدل تسمه ای که در بالا مطرح شده استفاده می شود. تلورانس این تسمه صفر است و همچنین سطح آن کاملا صیقلی می باشد.

کاربرد تسمه در صنعت و ساختمان سازی

این محصولات در جنس های متنوعی مثل آهن، فولاد، استیل، آلومینیوم، گالوانیزه، آلیاژی و… تولید می شوند. برای بسته بندی بارهای سنگین و مواردی که خصوصیت استحکام و مقاومت در آن باید بالا باشد از نوع فلزی استفاده می شود. این محصول در بسته بندی صنایع گوناگونی مثل ترابری، پروفیل، صنایع فلزی، شیشه، چوب، MDF، کارخانجات تولیدی، موزاییک و…کاربرد دارد. گریتینگ یکی از محصولات بسیار مهم و نوعی شبکه ی فولادی است.

این محصول ویژگی های خاصی مانند مقاومت بسیار بالا، زیبایی ظاهری، قیمت پایین تر نسبت به محصولات مشابه خود، امکان عبور هوا و نور و… دارد که آن را به مطلوب ترین گزینه ها برای استفاده در موارد ساختمانی و صنعتی تبدیل کرده است. این محصول در مواردی که به مقاومت بالا نیاز است، مورد استفاده قرار می گیرد مانند:

  • ساخت نرده، حفاظ، درب، پنجره، لوله، بادبند، لوازم خانگی، لوازم کشاورزی، لوازم جراحی، دوچرخه، اتومبیل، کابل برق، واشر، آسانسور، چاقو، سینک آشپزخانه، گریتینگ، ترانسفورماتور و کمربند نگه دارنده کپسول و لوله
  • بسته بندی شیشه، پروفیل، چوب و بارهای سنگین مانند کـلاف های ورق فـولادی، لولـه و پروفیل و شمش های آلومینیوم و مس
  • یک دست کرد سطوح و پر کردن فضاهای خالی
  • مصارف هنری و تزئینی
  • حمل و نقل محصولات و کالاهای سنگین و …

شش تولید کننده معروف تسمه فولادی

از معروف ترین کارخانه های داخلی تولید کننده تسمه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • فولاد کوهپایه

این کارخانه توانایی تولید انواع مختلف تسمه را در ابعاد گوناگون دارد. فولاد کوهپایه در تولید تسمه های خود از فولاد ST37 استفاده می کند و طول آن ها را عموما ۶ متر در نظر می گیرد.

  • فولاد یزد

این شرکت که در سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است، علاوه بر تسمه، محصولات دیگری نیز مانند میلگرد، تیرآهن، کلاف، مفتول و … تولید می کند.

  • آریان فولاد

این کارخانه در سال ۱۳۸۵ در بوئین زهرای قزوین تاسیس شد و تسمه های خود را معمولا به صورت فابریک تولید می کند. عرض تسمه های آریان فولاد کمتر از ۴۰۰ میلی متر و ضخامت آن ها بالاتر از ۸ میلی متر است.

  • غفاری

گروه صنعتی غفاری عمدتا به تولید تسمه های ماشین کاری مشغول است. تسمه های این کارخانه در ضخامت های ۱٫۱۵ – ۰٫۶ میلی متری تولید می شود.

  • پروفیل فولادی اصفهان

این کارخانه با تولید بیش از ۱۳۰ محصول متنوع، یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان تسمه به شمار می رود.

  • نورد آهنی اسپادانا

این کارخانه که در شهرک صنعتی محمود آباد اصفهان واقع شده است، از سال ۱۳۷۵ در زمینه تولید انواع تسمه فعالیت می کند.

قیمت تسمه فلزی

یکی دیگر از تفاوت های تسمه و ورق در قیمت آن ها است. قیمت تسمه فلزی به قیمت ورق سیاه و موارد دیگری مانند میزان عرضه و تقاضا، نوسانات ارزی و … بستگی دارد. برای اطلاع از قیمت این محصول و ورق با کارشناسان آرتان پرس در تماس باشید.

مشخصات ورق

این محصول از فلزات مختلف آهنی و غیر آهنی مثل فولادهای ضد زنگ، فولاد ساختمانی یا آلیاژهایی مانند مس ( مشخصات و خواص مس )، برنج ( مشخصات و کاربردهای برنج )، آلومینیوم ( مهم ترین کاربردهای آلیاژهای آلومینیوم ) و… ساخته می شود. می توان گفتمشخصات ورق عمده محصولات به صورت ورقی تولید و عرضه می شوند. هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و بر اساس نوع ساختار و فیزیک، هر کدام در حوزه های متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند.

ورق در ابعاد و ضخامت های مختلفی تولید می گردد و دارای کاربردهای وسیعی در صنایع ساختمانی، خودروسازی، تانکرسازی، لوازخانگی، صنایع سازه هواپیما، کشتی سازی و …

 

تولید ورق به دو صورت نورد گرم و نورد سرد می باشد. اصولا ورق سیاه از روش نورد گرم و ورق روغنی از نورد سرد تولید می شود. کیفیت و قیمت ورق نورد سرد بالاتر از ورق نورد گرم می باشد.

تولید ورق فولادی

  • تولید ورق به روش نورد گرم

ابتدا شمش های گداخته شده در دمای ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد با آنالیزهای شیمیایی به سمت خط تولید حرکت می کند. سپس لایه های اکسیدی ضخیم که به صورت فلس بر روی تختال تشکیل شده اند، زدوده می شوند.

آنگاه اسلب ( مشخصات و کاربردهای اسلب ) را با استفاده از دستگاه رول پرس تا ضخامت و عرض مشخصی فشرده می کنند. سرانجام تختال نازک شده و هنوز حالت گداخته دارد در باکس جمع آوری کویل به صورت کلافی پیچیده می شود. کلاف را باز و ابتدا و انتهای آن را به وسیله گیوتین جداسازی می گردد. پس از آن مرحله اکسیدزدایی و خنک سازی ورق انجام می شود و ورق به سمت رول جم کن می رود و در نهاین لیبل بندی می شود.

  • تولید ورق به روش نورد سرد

در فرآیند نورد سرد که پس از عملیات نورد گرم که بر روی ورق سیاه صورت می گیرد، ضخامت ورق کاهش می یابد. در این عملیات کریستال های شکل دهنده فولاد تغییر شکل می یابند یا به اصطلاح دفرمه می شوند. سپس عملیات آنیل کردن برای انجام تبلور انجام می گردد. این پروسه باعث افزایش خاصیت انعطاف پذیری ورق خواهد شد. در نهایت مرحله اسید شویی انجام می شود تا به وسیه آن سطح ورق از هرگونه اکسید زدوده می شود.

انواع ورق های فولادی

  • فولادی : محصولی که از جنس فولاد تهیه شده است.
  • گالوانیزه : که سطح آن با فلز روی پوشش داده شده است.
  • رنگی : سطح آن ها با رنگ های مختلف زینت داده شده است.
  • آجدار : این نوع از محصول حاصل شکل دهی مدل های ST37 و ST52 است و سطح آن آجدار می باشد.
  • سیاه : روی آن صیقلکاری انجام نشده و اکسید سطح آن را پوشانده است.
  • روغنی : ورق سیاه با حذف ناخالصی و روش نورد سرد به روغنی تبدیل می شود.
  • اسیدشویی : مشابه نام آن، فلزی که وارد استخر اسید شده و ناخالصی های آن حذف می گردد.
  • کرکره : از ابتدایی ترین نوع می باشد و برای سقف شیروانی و چنین مواردی کاربردی است.
  • و…

این محصولات فلزی در ابعاد و ضخامت های مختلف در بازار ارائه می شوند. و از نظر ضخامت در سه سطح نازک، متوسط و ضخیم دسته بندی می شوند. نوع نازک ضخامتی ۰٫۱ تا ۲٫۷۵ میلی متر، نوع متوسط ضخامتی حدود تا ۴٫۷۵ میلی متر و نوع ضخیم ضخامت ۵ میلی تری به بالا دارد. این محصولات از لحاظ سطح نیز تنوع دارند و در انواع آج دار، صاف، خش دار و… عرضه می شوند.

کاربرد ورق های فولادی

کاربرد این محصولات در صنایع نیز متنوع است و در موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرند :

کاربردهای ورق گرم

  • صفحه ستونساختمان
  • لوازم خانگی
  • شاسی، بدنه و رینگ های خودرو
  • دستگاه های صنعتی
  • تجهیزات کشاورزی
  • آبگرمکن
  • مخازن نفت و گاز
  • صنایعفلزی سنگین و پتروشیمی
  • خم کاری و برش کاری
  • کشتی سازی
  • تانکر سازی
  • سوله سازی
  • پل سازی
  • ساخت در و پنجره
  • ساخت حفاظ و نرده
  • ساخت ریل ها
  • ساخت تسمه و چهار پهلو
  • ساخت جرثقیل
  • سد سازی
  • راه سازی
  • شاسی ماشین آلات سنگین
  • دیواره قطعات صنعتی و مخازن
  • و…

کارخانه های تولید کننده ورق

ورق های وارداتی معمولا محصول کشورهای چین، روسیه، کره جنوبی، اوکراین، قزاقستان، ژاپن، آلمان و هند هستند. از معروف ترین کارخانه های داخلی تولید کننده ورق می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • فولاد مبارکه اصفهان
  • فولاد کاویان خرمشهر
  • فولاد گیلان
  • هفت الماس قزوین
  • فولاد غرب آسیا
  • فولاد درخشان
  • فولاد اکسین خوزستان

مقایسه کلی دو محصول

  • در مواردی که مقاومت و استحکام بیشتر از سایر خصوصیات مد نظر است از تسمه آهنی استفاده می شود.
  • هر دو محصول به روش نورد کاری تولید می شوند که بسته به نوع محصول مراحل و دمایی که نورد انجام میشود با یکدیگر متفاوت است.
  • هر دو محصول متنوع هستند.
  • عمده کاربرد تسمه آهنی در ساختمان سازی و عمده کاربرد ورق در صنایع است.
  • ابعاد و ضخامت های هر دو محصول متنوع هستند.
  • هر دو محصول از جنس فلزهای آهنی و غیر آهنی تهیه و عرضه می شوند.

شباهت تسمه و ورق چیست

ورق و تسمه علاوه بر تفاوت‌های فراوانی که دارند، در بسیاری از فاکتورها هم شباهت بسیار زیادی دارند. اولین شباهت بنیادی این دو محصول ابعاد آن‌ها است. هم تسمه و هم ورق فولادی قطعه فلزاتی با طول و عرض زیاد و ضخامت کم هستند. در واقع در اکثر مواقع فلزات را برای استحکام و دوامشان مورد استفاده قرار می دهند.

از طرفی به دلیل وزن و قیمت بالای فلزات آن‌ها را به شکل نازک برش می‌زنند تا بتوان از استحکام آن‌ها استفاده نمود. تسمه و ورق نیز به این شکل هستند. از دیگر شباهت های ورق به تسمه تنوع آن‌ها است. در واقع هردوی این محصولات را با آلیاژهای مختلف می‌سازند. گالوانیزه و آلومینیوم ( کاربرد آلومینیوم در صنعت ) و استیل ( کاربرد استیل در صنعت ) معروف‌ترین این آلیاژها هستند. علاوه بر متریال، این محصولات در ابعاد و ضخامت‌های گوناگون تولید می‌شوند.

عمده شباهت دیگری که این دو نوع محصول دارند مدل تولید آن‌ها است. جفت این محصولات عمدتا با نورد گرم و یا نورد سرد تولید می‌شوند. تسمه و ورق جفتشان در تمام صنایع کاربرد دارند. ما ممکن است که هر روزه در سطح شهر و یا در محیط کار انواع تسمه و ورق را مشاهده نماییم. مقاومت در برابر خوردگی خصوصیت بارز هردو این محصولات است. همچنین در ساخت همه محصولات سعی شده که مقاومت محصول در برابر پوسیدگی و رطوبت بیشترین حالت ممکن باشد.

جمع بندی

تسمه فولادی و یا تسمه‌ها با آلیاژهای غیر فولادی در درجه اول برای استحکام ساخته شده‌اند. این استحکام ممکن است برای نگهداری جسمی بر روی دیوار و یا مکان دیگر باشد و یا ممکن است برای استحکام یک سازه باشد. در واقع تسمه را با الگوگیری از ورق فولادی ساختند.

با این تفاوت که تسمه عرض کم‌تری داشته‌ باشد و به طراح و صنعتگر قدرت مانور بیشتری بدهد. این قدرت مانور عمدتا در صنایع ساختمانی مورد نیاز است. البته علاوه بر صنایع ساختمانی در صنعت‌های مهم دیگر نظیر سازه‌های دریایی و صنایع مهم نیز اهمیت زیادی دارد. با توجه به مصرف متفاوت هر کدام از تسمه‌ها کاربرد متفاوتی دارد.

 

Share this post

Comment (1)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 2 =

Back to مقالات