Back to مقالات
انواع ورق آلومینیوم
Category: آلومینیوم, مرکز یادگیری

پرکاربردترین گریدهای ورق آلومینیوم کدام اند ؟

انواع ورق آلومینیوم به سبب خواص ویژه و منحصربه‌فرد این فلز، جایگزین ورق‌های فولادی در صنایع مختلف شده‌اند که شامل کاربردهای روزمره تا کاربردهای مدرن می‌شود. چه عواملی این ورق‌ها را تا این حد برای صنایع مختلف ارزشمند ساخته است؟ آیا این ورق ها خواص ویژه‌ای دارند؟ مهم‌ترین گریدهای ورق آلومینیوم کدام اند؟ 

مجموعه‌ای از خواص برتر باعث شده است تا آلومینیوم پس از فولاد، مهم‌ترین فلز مهندسی شناخته شود به‌طوری‌که ورق‌های ساده و یا تصفیه‌شده آلومینیوم توسط تمام بازارهای اصلی در صنعت آلومینیوم برای استفاده در طیف وسیعی از کاربردها خریداری می‌شوند. صفحات کامپوزیت آلومینیوم که یکی از پرطرفدارترین محصولات ورق آلومینیومی هستند ازجمله این محصولات‌اند. به‌منظور اطلاع از قیمت ورق آلومینیوم به این لینک مراجعه نمایید.

 

ورق آلومینیوم چیست و چگونه تولید می ‌شود ؟

این ورق محصول نورد صفحات و شمش‌های آلومینیومی است که تا ضخامت‌های کم و در حدود زیر ۶ میلی‌متر تولید می‌شود. هنگامی‌که آلومینیوم از بین غلتک‌های نورد عبور می‌کند، تحت فشار بسیار زیاد، ضخامت آن کاهش یافته و طول آن افزایش می‌یابد. این فرآیند ساده اساس تولید موارد زیر را ایجاد می‌کند:

  • ورق‌های آلومینیومی
  • صفحات آلومینیومی
  • فویل آلومینیوم

نورد کردن آلومینیوم با پیش گرم کردن شمش‌های ورق آغاز می‌شود. هنگامی‌که شمش به‌طور مناسب تا دمای نورد، گرم شد، از یک سری غلتک‌ها عبور داده می‌شود تا ضخامت موردنظر به چند میلی‌متر کاهش یابد. پس از فرآیند نورد، ورق ها به یک سیم‌پیچ پیچیده می‌شود. در صورت نیاز، کویل ها در یک کوره گرم می‌شوند تا ورق آلومینیوم نرم شود تا خواص مکانیکی موردنظر ایجاد شود. نورد سرد آخرین مرحله از فرآیند تولید این ورق ها است.

فرآیند تولید ورق آلومینیوم

 

خواص و مزایای ورق آلومینیوم

مزایای ورق‌های آلومینیومی فراتر از وزن سبک آن است که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نسبت استحکام به وزن بالا: وزن این ورق‌ها تقریباً یک‌سوم وزن ورق آهنی یا ورق مس است اما استحکام خوبی را ارائه می‌دهد.
  • انعطاف پذیری: به‌راحتی می‌توان به شکل‌های جدید کار کرد و می‌تواند تحت عملیات‌های خاص قرار گیرد.
  • رسانایی: ورق آلومینیومی رسانایی حرارتی و الکتریکی بالاتری دارد.
  • مقاوم در برابر خوردگی: این ویژگی را می‌توان حتی با اعمال پوشش‌های ویژه بهبود بخشید.
  • قابلیت بازیافت مداوم: بزرگ‌ترین مزیت این وزق ها قابلیت بازیافت مداوم آن‌ها است. هنگام بازیافت ورق آلومینیوم، بیش از ۹۰ درصد انرژی موردنیاز برای تولید ورق آلومینیوم اولیه صرفه‌جویی می‌شود.

 

ضخامت ورق آلومینیوم

کاربرد ورق‌های آلومینیومی به ضخامت آن بستگی دارد. ورق‌های نازک‌تر برای موارد کوچک‌تر مانند شماتیک ها و مقیاس‌ها استفاده می‌شود. همچنین می‌توانید آلومینیوم را در قالب ورق‌های بسیار نازکی که فویل نامیده می‌شوند، پیدا کنید. فویل آلومینیومی را می‌توان برای بسته‌بندی، برچسب زدن و بسیاری از کاربردهای دیگر استفاده کرد.

ورق‌های ضخیم‌تر برای صفحات کنترل پنل، صفحات تزئینی و صفحات مخصوص عالی هستند. درحالی‌که ضخیم‌ترین ورق‌ها، آن‌هایی که حدود یک‌چهارم اینچ ضخامت دارند، معمولاً برای صفحات یادبود و پلاک‌هایی که معمولاً در فضای باز نمایش داده می‌شوند، استفاده می‌شوند.

 

آنودایز کردن ورق آلومینیوم

آنودایزینگ یکی از پرتقاضاترین گزینه‌های پوشش برای ورق‌های آلومینیومی است. انجام این کار ظاهر فلزی غنی ایجاد می‌کند. ناگفته نماند که آنودایز کردن موجب ماندگاری طولانی‌تر و ظاهر بهتر در این ورق‌ها می‌شود و یک فرآیند پوشش دهی بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

این دسته از ورق ها قابلیت آنودایز رنگی به سیاه، طلایی، قرمز یا هر رنگی که شما می‌خواهید را دارد. شما همچنین می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید یک روکش مات حکاکی شده داشته باشید یا صیقلی که درخشان باشد. در مقاله آنودایز کردن آلومینیوم، با این فرآیند بیشتر آشنا شوید.

 

انواع گریدهای ورق آلومینیوم

در بین انواع ورق آلومینیوم، برخی آلیاژها و گریدهای آن بیشترین کاربرد و اهمیت را دارند. مهم‌ترین گریدهای ورق آلومینیوم عبارت‌اند از:

  • ۱۰۵۰
  • ۲۰۲۴
  • ۳۱۰۵
  • ۶۰۶۱
  • ۷۰۷۵

 

گرید ۱۰۵۰

این گرید از ورق‌های آلومینیومی برای تجهیزات کارخانه فرآیندهای شیمیایی، پودر پیروتکنیک، بازتابنده لامپ، ظروف صنایع غذایی، روکش کابل و فلاشینگ های معماری استفاده می‌شود. آلومینیوم گرید ۱۰۵۰ نوعی ورق آلومینیومی با خلوص ۹۹٫۵ درصد است.

 

گرید ۲۰۲۴

ورق آلومینیوم ۲۰۲۴ اغلب در صنعت هوافضا استفاده می‌شود. این ورق یک آلیاژ با استحکام بالا و مناسب برای پروژه‌هایی است که به نسبت استحکام به وزن بالا و مقاومت در برابر خستگی عالی نیاز دارند. به‌این‌ترتیب، در درجه اول در ساختارهای بال و بدنه که اغلب تحت کشش قرار می‌گیرند، یافت می‌شود.

 

گرید ۳۱۰۵

ورق آلومینیوم ۳۱۰۵ اساساً یک آلیاژ آلومینیوم ۹۸ درصد با افزودنی‌های جزئی برای افزایش استحکام نسبت به آلیاژ ۱۱۰۰ و ۳۰۰۳ است. این ورق با عملیات حرارتی سخت نمی‌شود و مقاومت در برابر خوردگی، شکل‌پذیری و جوش‌پذیری خوبی دارد.

 

گرید ۶۰۶۱

ورق آلومینیومی ساخته‌شده از آلیاژ ۶۰۶۱ به دلیل مقاومت استثنایی در برابر خوردگی، جوش‌پذیری، ماشین‌کاری و استحکام برای پله‌ها، رمپ‌ها و کف سازی استفاده می‌شود.

ورق آلومینیوم 6061

 

ورق آلومینیوم گرید ۷۰۷۵

جالب است بدانید که اگرچه ورق آلومینیوم ۷۰۷۵ بسیار قوی‌تر از ورق ۶۰۶۱ است، اما در دمای کمتری ذوب می‌شود. ازآنجایی‌که آلومینیوم ۶۰۶۱ رسانایی حرارتی بالاتری نسبت به آلومینیوم ۷۰۷۵ دارد، می‌تواند انتخاب بهتری برای کاربردهای خاص باشد.

 

کاربرد ورق آلومینیوم

صنعت خودرو

اکثر طراحان خودرو شروع به استفاده از آلومینیوم بیشتر در طراحی‌های خود کرده‌اند، زیرا مردم ارزش راندمان سوخت و کاهش انتشار CO2 را درک می‌کنند.

ویژگی‌هایی همچون وزن سبک و مقرون‌به‌صرفه بودن ورق‌های آلومینیومی، آن‌ها را برای ساخت وسایل نقلیه سبک‌وزن مناسب می‌کند. در ساخت کاپوت و سایر عناصر سازه‌ای از پانل‌های کامپوزیت آلومینیومی ساخته‌شده از این ورق‌ها استفاده می‌شود.

ظرفیت ورق‌های آلومینیومی برای کاهش وزن در قسمت جلویی خودروها باعث می‌شود شتاب بیشتری داشته باشند که می‌تواند مصرف سوخت را به حداقل برساند.

 

صنعت هوانوردی

استفاده از آلومینیوم سود زیادی برای هواپیماهای جدید و صنعت هوافضا دارد. تقریباً در تمام جنبه‌های یک هواپیمای مدرن، از ورق‌های آلومینیومی استفاده می‌شود؛ ازجمله شیشه‌های بال، بدنه، بلوک‌های تغذیه‌کننده، درها، بلبرینگ‌ها، توربین‌های موتور و غیره.

هواپیما باید تا حد امکان سبک باشد و درعین‌حال استحکام ساختاری موردنیاز را نیز حفظ کند. آلومینیوم که می‌تواند ۷۵ تا ۸۰ درصد کل آن را تشکیل دهد، برای این کار عالی است. آلومینیوم علاوه بر بهبود راندمان سوخت، در برابر خوردگی نیز بسیار مقاوم است. به‌منظور آشنایی بیشتر با کاربرد آلومینیوم در هواپیما به این لینک مراجعه نمایید.

 

صنعت بسته بندی

سادگی شکل‌دهی ورق‌های آلومینیومی، انعطاف‌پذیری زیادی را برای صنعت بسته‌بندی به ارمغان می‌آورد. علاوه بر این، ورق‌های آلومینیومی کاملاً قابل بازیافت هستند که باعث صرفه‌جویی زیادی در مصرف انرژی می‌شود و ردپای کربن بسیار کمی دارد. مقاومت بالای آن در برابر خوردگی، سطح ضد باکتریایی و خواص غیر سمی آن را برای بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها مانند درب بطری، لوله، قوطی و بسته‌بندی دارو مناسب می‌کند.

 

سایر صنایع

ورق‌های آلومینیومی همچنین برای استفاده در ساخت پلاک‌های فلزی و سایر محصولات مرتبط مناسب هستند. با استفاده از آلومینیوم پلاک خودروها بیشتر ساخته می‌شود زیرا به دلیل فراوانی بسیار ارزان هستند. به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و به دلیل نگهداری بسیار کم، اغلب به این صورت استفاده می‌شوند.

ورقه‌های آلومینیومی مورداستفاده صنایع غذایی و آشامیدنی برای بسته‌بندی و به‌عنوان بخشی از ظروف و لوازم آشپزی نیز به چشم می‌خورد. از ورق‌های این فلز می‌توان به‌صورت سقف، ناودان، سایدینگ و مواردی از این قبیل که در صنعت ساختمان و مسکن استفاده می‌شود، استفاده کرد.

 

جمع بندی

انواع ورق‌های آلومینیومی در گریدهای مختلفی همچون ۱۰۵۰، ۳۱۰۵، ۲۰۲۴، ۶۰۶۱، ۷۰۷۵ و غیره به سبب خواص مطلوبی که دارند در صنایع مختلفی از خودروسازی گرفته تا ساخت هواپیما و حتی کاربردهای روزمره مورداستفاده قرار می‌گیرند. استحکام بالا توام با وزن کم، رسانایی حرارتی و الکتریکی خوب، مقاومت خوب در برابر خوردگی، قیمت ارزان و فراوانی و نیز قابلیت بازیافت، ازجمله مهم‌ترین دلایل استفاده از ورق آلومینیوم در صنایع یادشده است.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − هفت =

Back to مقالات