Back to مقالات
استنلس استیل و خاصیت آهن ربایی
Category: فولاد ضد زنگ (استیل), مرکز یادگیری

آیا فولاد ضدزنگ آهن‌‌ربایی است؟

آیا فولاد ضدزنگ آهن‌‌ربایی است؟

 اگر از کسی بپرسید که آیا فولاد ضدزنگ خاصیت آهن‌‌ربایی دارد؟ احتمالا جواب‌های متفاوتی خواهید گرفت. بعضی معتقد هستند که فولاد ضدزنگ کاملا غیر آهن‌‌ربایی است. بعضی هم معتقد هستند که فولاد ضدزنگ چون دارای آهن است دارای خاصیت آهن‌‌ربایی است. مانند بیشتر موارد حقیقت چیزی میان این دو است. در واقع بعضی از انواع فولاد ضدزنگ آهن‌‌بایی هستند و بعضی از انواع آن نیستند.

بیشتر بدانید: تفاوت بین فولاد ضد‌زنگ و فولاد گالوانیزه

چه چیزی سبب ایجاد  فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی می‌شود؟

برای این که فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی شود، یک سری شرایط باید وجود داشته باشد:

  1. باید در فولاد آهن وجود داشته باشد.
  2. ساختار کریستالی در فولاد باید به فرم آهنی و مارتنزیتی باشد.

از آن جایی که فولاد ضدزنگ یک نوع فولاد است و فولاد هم حتما در ساختار خود آهن دارد، شرط اول وجود خواهد داشت. اما اگر فولاد ضدزنگ از ساختار‌های آستنیتی تشکیل شده‌باشد، در این صورت خاصیت آهن‌ربایی نخواهد داشت.

چه انواعی از فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی وجود دارد؟

انواع آهن‌ربایی و غیر‌آهن‌ربایی فولاد را می‌توان بر اساس نوع فولاد ضدزنگ تقسیم‌بندی کرد. انواع اشاره شده در زیر فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی هستند:

درجات ۴۰۹، ۴۳۰ و ۴۳۹

گریدهای ۴۱۰، ۴۲۰ و ۴۴۰

گرید دوفازی مثل درجه ۲۲۰۵

  • فولاد ضدزنگ فریتی

چون مقدار زیادی فریت در ساختار خود دارند، بنابراین آهن‌ربایی هستند. فریت ترکیب آهن و عناصر دیگر است. ترکیب کریستال‌های فزیت در کنار آهن، آن را تبدیل به فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی می‌کند. هر چند بعضی از انواع این نوع فولاد ممکن است خاصیت آهن‌ربایی ضعیف‌تری نسبت به فولاد معمولی داشته‌باشند.

  • استنلس استیل مارتنزیتی

بسیاری از انواع این نوع فولاد آهن‌ربایی هستند. ساختار خاص فولاد مارتنزیتی در صورت وجود آهن آن را به یکی از انواع فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی تبدیل می‌کند. از آنجاییکه فولاد‌ آهن در درون خود دارد، بسیاری از فولادهای مارتنزیتی دارای خاصیت آهن‌ربایی خواهند بود.

  • فولاد ضدزنگ دوفازی

این فولادها به علت ترکیب آستنیت و فریت معمولا آهن‌ربایی هستند. بخش مهم فریت که خود دارای خاصیت آهن‌ربایی است، مسئول ایجاد فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی دوفازی است. این نوع فولاد‌ها نسبت به فولادهای فریتی دارای آستنیت بیشتری هستند و به همین علت خاصیت آهن‌ربایی کمتری دارند.

  • استنلس استیل آستنیتی

این نوع فولاد‌ها درصد بالایی از آستنیت دارند و تقریبا غیرآهن‌ربایی هستند. با وجود این که درجاتی مثل ۳۰۴ و ۳۱۶ دارای مقدار زیادی آهن در خود هستند اما با این حال غیر آهن‌ربایی هستند. هرچند اگر ساختار کریستالی آستنیت در طی فرآیند‌های خاصی مثل عملیات‌حرارتی تغییر کند، ممکن است فریت در بعضی قسمت‌ها تشکیل شود و فولاد را نیمه آهن‌ربا کند.

چرا این نوع فولادها اهمیت دارند؟

مواد آهن‌ربایی می‌توانند تاثیر زیادی روی کارایی مواد بر اساس کاربرد آن‌ها داشته باشند. مثلا اگر بخواهیم موادی را از دیگر مواد جدا کنیم، وجود یک ماده آهن‌ربایی مثل فولاد ضدزنگ آهن‌ربایی می‌تواند کار را بسیار ساده کند. در طی مراحل ساخت یا جوشکاری ( جوش دادن فولاد ضد زنگ )، وجود مواد آهن‌ربایی می‌تواند مشکل‌ساز بشود. جریان‌های الکتریکی هم در کنار مواد آهن‌ربایی متفاوت عمل خواهند کرد.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 1 =

Back to مقالات