بازگشت به مقالات
دسته بندی : تحلیل بازار, مرکز یادگیری

بررسی احتمال افزایش بیش از پیش قیمت فلزات به علت تنش بین روسیه و اوکراین

افزایش قیمت فلزات اساسی در ۱۷ ژانویه با درگیری مرزی بین روسیه و اوکراین شروع و سبب ایجاد تورم در بازارهای بزرگ شد. این در شرایطی است که بازارها از مدتی پیش با کمبود در عرضه مواجه بودند. تحلیلگران بر این باورند که ادامه درگیری‌های ژئوپولتیک در شرایط فعلی و تشدید تحریم‌ها در حوزه مبادله فلزات با روسیه می‌تواند بیش از پیش بر بازار فلزاتی چون آلومینیوم، مس و نیکل فشار وارد کند.

رئیس بخش استراتژی مصالح در ING Economics در ۲۱ ژانویه پیش‌بینی کرده بود ‌که درگیری بین روسیه و اوکراین ممکن است بازار مصالح جهانی را تحت تاثیر قرار دهد. چرا که روسیه یک عرضه‌کننده کلیدی انرژی، فلزات و محصولات کشاورزی است. تحریم‌ها نیز بازار مصالح را با افزایش قیمت روبه‌رو خواهد کرد. چین احتمالا فلزات و آلومینیوم تولیدی روسیه را برای مقابله با اتحادیه اروپا و ایالات متحده خریداری خواهد کرد. با این حال همچنان در سراسر جهان کمبود ناشی از بعضی از انواع و درجات فلزات حس خواهد شد.

افزایش قیمت فلزات در بازار

مدت‌ها است که کاهش عرضه قیمت‌ها در بازار را تحت فشار گذاشته است. نیکل در این بین رکورد ده ساله خود را با قیمت ۲۴ هزار دلار آمریکا به ازای هر تن شکسته است. در ابتدای این ماه تولیدکننده فلزات Tagaung Taung در میانمار تولید خود را همزمان با تحولات اوکراین و دشواری صادرات از روسیه متوقف کرد.

در حال حاضر روند اتفاقات سیاسی و جغرافیایی بین روسیه و اوکراین متغییر و در نتیجه مقیاس و اندازه تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا علیه روسیه نامشخص است.

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در ۱۹ ژانویه اعلام کرد که آمریکا و متحدان ناتو آماده اجرای تحریم‌هایی را هستند که در صورت اجرا ضرر شدیدی به اقتصاد روسیه خواهند زد. قیمت LME مس در ابتدای ژانویه مرز ۱۰ هزار دلاری خود در سه ماه گذشته را شکست. سپس بعد از مقداری‌ عقب‌نشینی دوباره در ۱۶ تا ۲۰ ژانویه به قیمت ۹۹۲۵ دلاری نزدیک شد. آلومینیوم هم در حوالی ۳۰۰۰ دلار باقی مانده است. هر دو فلز همچنان در اوج قیمت‌های چند ساله خود هستند. موضوعی که بازار جهانی را با نگرانی مواجه کرده است.

ذخایر مس

تخمین زده می‌شود که روسیه ۱۰ درصد از ذخایر مس جهان را در اختیار داشته باشد. روسیه همچنین از تولیدکننوگان بزرگ آلومینیوم است. برای مثال کمپانی روسی Rusal تامین ۶ درصد از عرضه جهانی آلومینوم را بر عهده دارد. همچنین Nornickel یکی از تولیدکنندگان اصلی نیکل و گروه فلزات پلاتینی است.

بر اساس ING Economics در حال حاضر روسیه تامین‌کننده ۴۳ درصد از پالادیوم استخراجی جهان است. در ۲۱ ژانویه UBS گزارش می‌دهد که به دنبال تلاش سرمایه‌گذاران برای حفظ سرمایه قیمت طلا یک درصد افزایش یافته است. گزارش‌های مالی تورم در آمریکا، کانادا و بریتانیا نشان از افزایش ۱٫۷۸ درصدی طلا در دو روز داشته اند. تورم ۵٫۴ درصدی بریتانیا بیشترین میزان از سال ۱۹۹۲ است. کانادا هم وضعیت مشابه با بریتانیا دارد.

موسسه London Bullion Market در ۲۱ ژانویه قیمت هر اونس طلا را ۱۸۳۵ دلار اعلام کرد. قیمت فلزات مثل آهن و فولاد هم ممکن است افزایش پیدا کند چرا که Meyer. Ferrexpo تولیدکننده سنگ آهن و ساچمه آهنی یک شرکت اوکراینی است. در حالی که تورم در مدت اخیر بحث داغی در جهان بوده است، وضعیت در شرق اروپا هم رهبران جهان را نگران کرده است.

 

تحریم‌ها

با این که بسته تحریمی دموکرات‌ها در آمریکا تحریم‌های مشخصی را متوجه فلزات نمی‌کند، ING Economics می‌گوید که رئیس جمهوری آمریکا می‌تواند علیه صنایعی که برای امنیت ملی آمریکا خطرناک هستند، تحریم‌هایی را مشخص و اعمال کند. این صنایع می‌تواند شامل صنایع مرتبط با استخراج و پالایش معادن باشند.

در سال ۲۰۱۸ تحریم‌های آمریکا علیه Rusal، دومین تولید‌کننده آلومینیوم بعد از چین، بازار این فلز را با با مشکل مواجه کرد. بازار آلومینیوم از مدتی قبل با کمبود مواجه بوده است و هرگونه اختلال در عرضه می‌تواند این کمبود را تشدید کند. اروپا از بزگترین مقاصد آلومینیوم تولیدی روسیه است و تحریم‌هایی که ورود این محصول را مختل کنند می‌تواند به ضرر منافع اروپا نیز باشد.

تورم در بازار انرژی

تحریم‌ها علیه انرژی تولیدی روسیه هم می‌تواند سبب افزایش قیمت فلزات شود. کارخانه‌های ذوب‌‌ فلزات که انرژی زیادی مصرف می‌کنند مدتی است به علت افزایش قیمت برق با مشکل مواجه اند. این قیمت‌ها علاوه بر کاهش تولید فلز روی، سبب شده اند که تولیدکننده‌های فلزات در ماه‌های اخیر افزایش قیمت انرژی را روی محصولات خود در اروپا اعمال کنند.  قیمت گاز، بنزین و انرژی احتمالا به مراتب در اروپا افزایش خواهند یافت و تولید فلزات را محدودتر خواهند کرد.

تحریم‌ها حتی می‌توانند خروجی تولید آلومینیوم اروپا را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. همانطور که در حال حاضر می‌بینیم تولید فلزات در اروپا به علت قیمت بالای انرژی رو به توقف می‌رود. قطع ورود گاز روسیه به اروپا قیمت انرژی را بیش از پیش افزایش خواهد داد.

آلمان اقداماتی را علیه خط لوله گاز Nord Stream 2 انجام داده و آمریکا هم در حال بررسی تحریم‌هایی برای کنار گذاشتن گاز ۳۰bnm3 ورودی به قاره است. اما محصولات LNG در اروپا ممکن است قیمت‌ها را برای مدتی پشتیبانی کنند.

درگیری‌های اوکراین همچنان بر روی قیمت فلزات تاثیر می‌گذارد و در همین حین کمیسیون اروپا در حال اجرای دستوراتی برای مقابله با قیمت‌های بالای انرژی و اجاره کشتی در دریای سیاه و بالتیک است.

کلام آخر قیمت فلزات

به نظر می‌رسد که قیمت فلزات همچنان افزایش پیدا کنند. تنش‌ها در خاورمیانه و اروپای شرقی و ترس از اختلال در عرضه سبب افزایش قیمت‌ها خواهند شد. همچنین تقاضا برای نفت در سال جاری رکورد تازه‌ای خواهد زد و نفت برنت در هر بشکه بین ۸۰ تا ۹۰ دلار با احتمال افزایش بیشتر معامله خواهد شد.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + هفت =

بازگشت به مقالات