Back to مقالات
Category: فرآیندها, مرکز یادگیری

تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه

همانطور که می دانید یکی از نقاط ضعف فولاد و آهن این است که در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود واز آن جای که فولاد وآهن جز جدا نشدنی از صنایع امروزی هستند، باعث شده است تولید کنندگان و مصرف کنندگان همواره به دنبال پیدا کردن راه حلی برای این مشکل و افزایش مقاومت آن در برابر رطوبت باشند. آلوزینک مانند گالوانیزه یکی دیگر از این روش های مقاوم نمودن فولاد و آهن در تماس با رطوبت است. در این مقاله بیان تفاوت ورق آلوزینک و ورق گالوانیزه میپردازیم.

ورق آلوزینک چیست؟

این ورق که با نام های دیگری مانند «گالوانوم» و «زینکالوم» نیز شناخته می‌شود یکی از انواع ورق های فولادی آلیاژی است که با ویژگی های فنی متفاوتی تولید می شود. ورق آلوزینک، در واقع یک فلز گالوانیزه است؛ چرا که با عنصر «روی» پوشش‌دهی شده است. البته فرآیند ساخت این ورق به پوشش‌دهی با روی محدود نمی‌شود پوشش این ورق از ترکیب ۵۵ درصد آلومینیوم، ۴/۴۳ درصد روی و ۶/۱ درصد سیلیکون تشکیل شده است. لایه بسیار نازک اکسید آلومینیم که در سطح ورق تشکیل می­شود علاوه بر ایجاد محافظت در برابر خوردگی، ظاهر آن را تا سالهای طولانی حفظ می­کند.

 

 

ویژگی‌های ورق آلوزینک

از ویژگی های ورق آلوزینک می توان به مقاومت بسیار بالای آن در برابر زنگ زدگی و اکسید شدن آن نام برد. همچنین این نوع ورق از قدرت انعطاف پذیری بالایی نیز برخوردار می باشد و در موارد لزوم بسیار خوب جوش می خورد. همچنین این ورق به دلیل خاصیت رنگ پذیری با رنگ های متفاوت در بازار دیده می شود.

درباره‌ی مقاومت ورق آلوزینک علیه خوردگی باید بگوییم که فلز آلومینیوم، مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کند؛ چرا  که پس از مدتی فلز روی، قدرت و استحکام خود را از دست می‌دهد و سست می‌‌شود؛ اما همچنان آلومینیوم از خوردگی و آسیب‌دیدن ورق جلوگیری می‌کند.

 

ورق آلوزینک چه مزایایی دارد؟

ورق های آلوزینک با توجه به ویژگی های ذکر شده دارای مزایای بسیاری هستند. ضد­زنگ بودن این ورق ها باعث شده است دوام بیشتری نسبت به سایر ورق های فولادی داشته باشند و همچنین به مرور زمان از هر گونه آسیب در امان می ماند. سایر مزایای این ورق ها عبارتند از:

  • وزن مناسب با توجه به آلیاژ ورق
  • انعطاف پذیری مطلوب‌تر نسبت به ورق‌های گالوانیزه
  • ابعاد دقیق
  • عمر طولانی

 

ویژگی‌های ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که مراحل گالوانیزه شدن  به وسیله عنصر روی را طی می کند. بسیاری از محصولات فولادی، مانند پروفیل، لوله یا نبشی‌ها از ورق‌های گالوانیزه تولید می‌شوند. ورق‌های گالوانیزه، خاصیت جوش‌پذیری و خمش بسیار مطلوبی دارند؛ در نتیجه، کارکردن با این ورق‌ها بسیار ساده است.

فولاد گالوانیزه از جهات متعددی بهتر از فولاد ضد زنگ است. اگر این ورق‌ها به درستی بارگذاری و نصب شوند، عمرشان تا ۷۰ سال خواهد بود، همچنین با آسیب‌های سطحی، قابلیت ضد زنگی خود را از دست نمی‌دهند.

بررسی ورق های گالوانیزه به راحتی انجام می شود و نیازی به انجام انواع آزمایش و پرداخت هزینه های سنگین برای تشخیص صحّت این ورق­ها نیست.

 

 

مزایای ورق گالوانیزه

ویژگی های مناسب ورق گالوانیزه باعث شده است استفاده از آن مزیت‌های زیادی داشته باشد. به عنوان نمونه، این ورق‌ها در شرایط مطلوب تا ۷۰ سال عمر می‌کنند و این مسئله بسیار مهم و قابل ‌توجه است. سایر مزیت‌های ورق گالوانیزه، عبارتند از:

هزینه‌ی کم برای تولید

هزینه کم در جهت حفظ و نگهداری

سختی بسیار مطلوب و مقاومت در برابر آسیب‌های حمل و نقل یا بارگذاری ورق

تمیزی بسیار آسان و بدون دردسر

دقت و تطبیق‌پذیری بسیار بالا در ساخت

 

تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه در چیست؟

  • تفاوت اول: شکل ظاهری

ورق های آلوزینک نسبت به ورق های گالوانیزه ظاهری یک­دست تر دارند همچنین معمولا به صورت رنگ شده در بازار عرضه می شوند در حالی که ورق های گالوانیزه با ظاهری براق و بدون رنگ در دسترس هستند. معمولاً از ورق‌های آلوزینک برای رنگ‌آمیزی و استفاده در قسمت‌های بیرونی ساختمان، استفاده می‌شود.

  • تفاوت دوم: مشخصات فنی

ورق‌های گالوانیزه، ورق‌های فولادی هستند که با یک لایه از روی، پوشش‌دهی شده‌اند؛ در حالی‌ که ورق‌های آلوزینک، ساختاری پیچیده‌تر دارند. در ساخت ورق‌های آلوزینک، از سه عنصر متفاوت استفاده می‌شود؛ این عناصر و درصد حضورشان در ورق‌های آلوزینک، به شرح زیر است:

  • ۵۵ درصد فلز لومینیوم
  •  ۴۳٫۴ درصد فلز روی
  •  ۱٫۶درصد عنصر سیلیکون
  • تفاوت سوم: ابعاد

ورق‌های گالوانیزه و آلوزینک، هر دو ابعاد نسبتاً محدودی دارند؛ اما ورق‌های گالوانیزه در بازه‌ی گسترده‌تری تولید و عرضه می‌شوند. به عنوان نمونه:

  • ضخامت در ورق‌های گالوانیزه از ۰٫۵ تا ۲ میلی‌متر متغیّر است.
  • ضخامت در ورق‌های آلوزینک از ۰٫۵ تا ۰٫۸ متغیر است.
  • تفاوت چهارم: بقا در برابر خوردگی

به دلیل وجود عنصر فلزی آلومینیوم ورق‌های آلوزینک از ورق‌های گالوانیزه مقاوم‌تر هستند . این مسئله باعث می‌شود که ورق‌های آلوزینک در صنعت‌های حساس‌تر و دقیق‌تر، بیشتر از ورق‌های گالوانیزه مورد استفاده قرار بگیرند.

  • تفاوت پنجم: هزینه تولید و قیمت تمام‌شده محصول

همانطور که گفته شد تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه در ساخت آن هاست، در ساخت ورق آلوزینک علاوه بر عنصر روی از عناصر دیگر از جمله آلومینیوم استفاده می شود، آلومینیوم عنصر فلزی نسبتاً گران قیمت است. همین دلیل باعث می شود ورق آلوزینک نسبت به ورق گالوانیزه قیمت بالاتری داشته باشد.

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 1 =

Back to مقالات